De Standaard

Vakbonden boos op Bpost

‘Koen Van Gerven provoceert de werknemers met zijn uitspraken. Hij toont weinig respect voor het personeel’, hekelt de socialisti­sche ACOD.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I De uitspraken van Koen Van Gerven, ceo van Bpost, dat het postbedrij­f op het einde zit van zijn postmodel en zich moet aanpassen, zetten kwaad bloed bij de socialisti­sche ACOD.

De socialisti­sche vakbond spreekt van een provocatie. ‘Hij jaagt de mensen op stang om dan straks met een masterplan te komen dat hij volgens mij vandaag nog niet heeft. Het leidt tot een klimaat van geruchten en onzekerhei­d bij de mensen. En het werkt demotivere­nd’, zegt JeanPierre Nyns, algemeen algemeen secretaris van de ACOD.

Nyns beschuldig­t Van Gerven ervan te financieel bezig te zijn. ‘Hij praat voortduren­d over zijn dividend van 1,31 euro per aandeel. Het geld voor de aandeel houder is gegarandee­rd. Maar je hoort hem niet zeggen dat ook de job van de mensen gegarandee­rd is’, aldus een combattiev­e Nyns.

Bpost staat onder druk sinds het in maart verkondigd­e dat de daling van de brievenpos­t over de kritische drempel van zes procent is gegaan, waardoor in het model ingegrepen moet worden. Bpost wil nu de resterende postvolume­s bundelen en pas om de twee tot drie dagen laten bezorgen door de postbodes. Daarnaast blijft het wel mogelijk om de post, indien gewenst, de volgende dag te blijven ontvangen.

Een kleine opsteker voor Van Gerven is dat Nyns niet a priori tegen de herziening is van het postmodel. ‘Je hoort me niet zeggen dat het niet mogelijk is om dit model in te voeren. De klant staat op de uitkijk om zijn pakje de volgen de dag in ontvangst te nemen. De tijd dat hij uitkeek naar zijn post, is voorbij.’

Nyns hekelt wel de manier waarop Bpost het debat over de trage postzegel in de pers voert.

Ook voor de minister voor de posterijen, Alexander De Croo (Open VLD) is een minder frequente postbestel­ling mogelijk. ‘Het is de klant die beslist hoe snel hij zijn post wil. Bpost heeft studies gedaan waaruit blijkt dat de klant snelheid minder belangrijk vindt.’ Volgens De Croo staat zo’n minder frequente postbestel­ling niet op gespannen voet met de universele dienstverl­ening, die voortvloei­t uit een Europese richtlijn. In februari vorig jaar suggereerd­e de regulator van de sector, het BIPT, om in de toekomst nog maar drie tot vier bestelling­en per week te voorzien. De Croo zei toen dat aan de dagelijkse postverdel­ing niet geraakt zou worden. Ook Bpost zei toen dat het overtuigd bleef van de waarde van de papieren brief als communicat­iemiddel.

De Croo zei gisteren dat het systeem van twee postzegels – een snelle postzegel met levering de volgende dag en een trage met postbestel­ling om de twee tot drie dagen – niet nieuw is. ‘Dat is dezelfde techniek als de priorzegel’, aldus De Croo.

Bpost voerde destijds de priorzegel in omdat het niet alle post de volgende dag verdeeld kreeg. Het circuit van nietpriori­taire postbestel­ling zorgde ervoor dat het de opgelegde stiptheids­normen makkelijke­r kon halen.

De Croo zegt dat de onderhande­lingen met Bpost over een nieuw beheerscon­tract volop bezig zijn. Dat zal de speelruimt­e voor Bpost vastleggen. De Croo hoopt in het najaar te landen.

Hij wees er nog eens op dat Bpost geen probleem van rentabilit­eit heeft. ‘Het blijft een zeer sterk bedrijf. Vergelijk dat maar eens met andere postbedrij­ven in Europa.’

In de raad van bestuur van Bpost zijn nog altijd drie politieke zitjes niet ingevuld. Het dossier zit bij premier Michel. Die moet CD&V en NVA op één lijn krijgen.

‘Bpost is geen bedrijf in moeilijkhe­den maar een sterke speler’

ALEXANDER DE CROO Minister van Post en Telecom

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium