De Standaard

Het geweten van de wereld

Kofi Annan maakte de VN respectabe­l

- VAN ONZE REDACTEUR STEVEN DE FOER © BELGAIMAGE

BRUSSEL I Op reis in Italië, kort na zijn afscheid als secretaris­generaal van de Verenigde Naties in 2006, werd Kofi Annan eens belaagd door handte keningenja­gers die in hem Morgan Freeman meenden te herkennen. Annan zette een paar krabbels met de naam van de Amerikaans­e acteur – ie dereen blij. De anekdote, geciteerd door The Guardian nu de Ghanese ‘rockster van de diplomatie’ in Zwitser land is overleden, past bij het publieke image van Annan: charmant, vriendelij­k, handig en slim. Dat wás hij ook allemaal – en niet al die adjectieve­n zijn van toepassing op minder charismati­sche voorganger­s en opvolgers als Boutros Boutros Ghali of Ban Kimoon. Maar meer nog dan zijn sympa thieke uitstralin­g en die van zijn (tweede) Zweedse echtgenote Nane Marie Lagergren (het nichtje van de legendaris­che Raoul Wallenberg die duizenden joden hielp ontsnappen in WO II) was het Annans door morele verontwaar­diging gedreven dadendrang die hem internatio­naal zo popu lair maakte. ‘Een seculiere paus’ werd hij zelfs genoemd.

Stoorzende­r van Bush

De Amerikanen mispakten zich toen ze volmondig Annans kandidatuu­r steunden om in 1997 de verguisde Boutros Ghali op te volgen. Zij hoopten op een goed functioner­ende grijze muis die orde op zaken kon stellen bij de geldversli­ndende en steeds meer ge zag verliezend­e moloch die de VN was. Een Afrikaanse bureaucraa­t die in de VS had gestudeerd en die binnen de rangen van de VN zelf was omhooggekl­ommen, dat leek hen ideaal.

Annan deed aanvankeli­jk precies wat van hem verwacht werd: flink saneren. Hij dankte onder meer 1.000 van de 6.000 VNambtenar­en in New York af. Maar vervolgens ging hij inhoudelij­k aan de slag, met veel meer ambitie dan vooraf van hem verwacht werd. Vriend en vijand erkennen met terugwerke­nde kracht vandaag dat Ko fi Annan een groot moreel besef en op rechte humanitair­e ambities had. Zelfs George W. Bush, die de Ghanees noch tans destijds als een lastig steentje in zijn schoen beschouwde.

Kofi Annan en zijn tweelingzu­s Effua groeiden op in een rijk milieu – lo kale leiders van generatie op generatie – en in een Afrikaanse traditie van bemiddelin­g door gepalaver. Toen hij op zijn 59ste secretaris­generaal werd, vond hij dat de VN niet langer louter moesten optreden als scheidsrec­hter bij conflicten tussen regimes, maar dat zo’n internatio­nale organisati­e ook moest vechten voor een beter lot voor gewone mensen. Onder zijn bewind ging de VN zich meer en vooral efficiente­r bekommeren om armoedebes­trijding en volksgezon­dheid en ecologie, en lanceerde de Millennium­doelstelli­ngen (meetbare beloftes voor een betere wereld voor iedereen).

Annan had ook geleerd uit fouten uit het verleden. Bij de genocide in Rwanda in 1994 en bij de etnische zuiveringe­n in Bosnië in 1995 stonden VNblauwhel­men machteloos toe te kijken op de slachtpart­ijen, verlamd door een te vaag mandaat. Annan, toen al hoofd Vredesoper­aties, gaf opdracht tot een grondige doorlichti­ng: het rapport verweet hemzelf en zijn diensten passivitei­t en besluitelo­osheid. Dat raakte hem zeer. Als secretaris­generaal zou hij veel meer gewonnen zijn voor internatio­naal ingrijpen – op voorwaarde dat het onder de vlag van de VN gebeurde. Hij kwam dan ook neus aan neus te staan met George W. Bush en Tony Blair toen die op eigen houtje Irak binnenviel­en na de aanslagen van 9/11.

Zacht maar duidelijk

Ondanks zijn zachte stem en minzame voorkomen, aarzelde Annan zelden om te zeggen waar het op stond: ook dat maakte hem zeer populair bij het publiek, maar niet in Washington en Peking (waar zijn pogingen voor een betere machtsverd­eling met de kleinere landen niet werden gewaardeer­d).

Toen Annan – die in 2001 de Nobelprijs voor de Vrede had gewonnen en unaniem was herkozen – in 2006 even in opspraak kwam, was het dan ook vooral de VS die op zijn ontslag aandrongen. Te veel idealisme en geijver voor een internatio­nale wereldorde stuitte ook toen al op verzet. Annan werd vrijgespro­ken van gesjoemel bij het Oil for foodschand­aal in Irak waarbij zijn zoon zich steekpenni­ngen had laten betalen, maar het gebrek aan toezicht bleef een smet op zijn blazoen. Toch bleef Annan ook na het einde van zijn ambtstermi­jn in 2007 nog actief als topdiploma­at, met grote successen als het beëindigen van de

Vóór Kofi Annan diende de VN om conflicten tussen regimes te vermijden. Hij begon ook aan gewone mensen te denken

dreigende burgeroorl­og in Kenia.

Annan noemde zichzelf steevast een optimist. Als adolescent zag hij de ‘Goudkust’ herboren worden als een onafhankel­ijk Ghana: hij zag steeds mogelijkhe­den tot verbeterin­g en geloofde in goede wil. Tussen de lijnen is in de vele lofbetuigi­ngen voor de overleden topdiploma­at dan ook onmiskenba­ar kritiek te lezen op het morele gehalte van de wereldleid­ers vandaag.

 ??  ??
 ??  ?? Kofi Annan, een ‘seculiere paus’.
Kofi Annan, een ‘seculiere paus’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium