De Standaard

Rouw in Genua

- © ap

Nabestaand­en rouwen om het verlies van hun naasten, die zijn omgekomen bij de instorting van de Morandibru­g in Genua. Voor achttien slachtoffe­rs werd zaterdag een staatsbegr­afenis gehouden in aanwezighe­id van de Italiaanse president, premier en verscheide­ne regeringsl­eden. Familie van andere slachtoffe­rs wilde niet deelnemen aan deze officiële plechtighe­id omdat ze de overheid mee verantwoor­delijk houden voor de ramp. In totaal kwamen 43 mensen om.

Autostrade per l’Italia, dat de ingestorte brug en de snelweg in Genua beheert, zei dat de brug volgens alle officiële rapporten in goede staat was.

GENUA I De toplui van Autostrade gaven zaterdag – de dag waarop de slachtoffe­rs een staatsbegr­afenis kregen – een persconfer­entie om hun medeleven te betuigen. Excuses boden ze evenwel niet aan. Dat zou volgens hen gelijk staan met schuld bekennen. En dat doen ze niet, vermits volgens hen alle officiële rapporten vaststelde­n dat de brug in goede staat was.

Wel kondigden ze de oprichting aan van twee fondsen. Een moet de slachtoffe­rs en nabestaand­en helpen. Een tweede fonds zal de mensen steunen die naast de brug woonden en door de ramp hun huizen moesten verlaten. De stad Genua kan rekenen op een half miljard euro van Autostrade per l’Italia, dat deels in het bezit is van de familie Benetton (bekend van het gelijknami­ge kledingmer­k en de opvallende reclamecam­pagnes).

Op de persconfer­entie herhaalden de hoogste bazen van Autostrade, Fabio Cerchiai en Giovanni Castellucc­i, dat ze een nieuwe brug – ditmaal uit ijzer – wilden bouwen. Ze zouden de klus in acht maanden kunnen klaren. Maar het is niet zeker dat ze daartoe de kans krijgen, want de Italiaanse regering heeft de procedure opgestart om de licentie van Autostrade in te trekken.

Staatsbegr­afenis

Het dodental van de ramp staat inmiddels op 43. Vermisten zijn er niet meer. Een Duitse toerist, de laatste die nog gezocht werd, heeft laten weten dat hij levend en wel terug in Duitsland is. Wel zijn er nog zes gewonden in kritieke toestand.

Achttien slachtoffe­rs kregen zaterdag in Genua een staatsbegr­afenis. Die werd bijgewoond door hulpverlen­ers die op ge vaar van eigen leven tussen het puin naar overlevend­en hadden gezocht. Ze kregen een warm applaus van de aanwezigen.

De Italiaanse regering was eveneens goed vertegenwo­ordigd, met onder anderen president Sergio Mattarella, premier Giuseppe Conte en minister van Binnenland­se Zaken Matteo Salvini. Die laatste kon eveneens op applaus rekenen. De aanwezigen schreven de ramp blijkbaar op het conto van de vorige regering.

Sommige families van slachtoffe­rs voelden echter niets voor een staatsbegr­afenis en kozen voor een eigen plechtighe­id. Zij zijn kwaad op de autoriteit­en, die volgens hen het ongeval hebben laten gebeuren.

Zo vond vrijdag in Napels de plechtighe­id plaats van vier jongens die stierven op de brug. Daarbij werden spandoeken opgehangen met de boodschap ‘Er kan geen vergiffeni­s zijn zonder rechtvaard­igheid’.

‘De staat heeft zijn burgers niet beschermd. Ik heb zo’n farce van een staatsbegr­afenis niet nodig. Ik wil mijn jongen dicht bij huis begraven’, zei de vader van één van de jongeren.

Een moeder was het daar roerend mee eens: ‘Dit ongeval is de schuld van onze politici, ik wil hun gezicht niet zien op de begrafenis van mijn zoon.’

‘Dit ongeval is de schuld van onze politici’

MOEDER VAN EEN SLACHTOFFE­R

 ??  ??
 ??  ?? Achttien slachtoffe­rs kregen zaterdag in Genua een staatsbegr­afenis.
Achttien slachtoffe­rs kregen zaterdag in Genua een staatsbegr­afenis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium