De Standaard

MOBILITEIT IS MEER DAN BREDERE WEGEN

- RUBEN MOOIJMAN

De verbreding van de Ring rond Brussel kost 2,2 miljard euro. De vraag is gerechtvaa­rdigd of dit belastingg­eld goed besteed is. Preciezer uitgedrukt: of dit de meest efficiënte wijze is om belastingg­eld in te zetten voor het aanpakken van het mobiliteit­svraagstuk. De vraag is des te pertinente­r, omdat voor de begeleiden­de infrastruc­tuur in openbaar vervoer en fietspaden een stuk minder geld beschikbaa­r is gesteld: respectiev­elijk 600 miljoen en 100 miljoen euro.

Op het eerste gezicht lijkt die verdeling niet onlogisch. De dagelijkse files kosten enorm veel tijd en geld. Ze remmen de economisch­e ontwikkeli­ng en schaden het investerin­gsklimaat. Het lijkt onvermijde­lijk dat het wegennet meegroeit met de economie. Als er meer geproducee­rd en geconsumee­rd wordt, is groei van het wegtranspo­rt een logisch gevolg. Tegelijk doet zich een belangrijk­e ontwikkeli­ng voor: de groei van het aantal autokilome­ters verloopt steeds trager. We lijken af te stevenen op een stabiliser­ing van de hoeveelhei­d autoverkee­r. De infrastruc­tuur aanpassen aan die gestabilis­eerde hoeveelhei­d lijkt geen gek idee. Toch is er twijfel of dit wel de juiste aanpak is tegen de files. Bredere wegen lokken meer auto’s, die vervolgens weer nieuwe files veroorzake­n op plaatsen waar de wegen nog niet verbreed zijn. Zo verplaats je het probleem, in plaats van het op te lossen.

Er bestaat geen wetenschap­pelijke consensus over het nut van bredere wegen. Het is ook moeilijk om empirisch vast te stellen in welke mate investerin­gen in wegeninfra­structuur bijdragen aan het verbeteren van de mobiliteit. Er spelen tal van andere factoren in op de filelengte: conjunctuu­r, de kwaliteit van alternatie­ve vervoersmo­di, weersomsta­ndigheden, noem maar op. Alleen tests in een omgeving waar je bij gelijkblij­vende omstandigh­eden twee scenario’s kan uittesten, zouden uitsluitse­l kunnen bieden. Die zijn helaas onmogelijk als het over files gaat.

Het heeft geen zin ons te laten verlammen door die onzekerhei­d. Wie als land vooruit wil, moet bereid zijn flink te investeren. Maar investerin­gen zijn maar een deel van het verhaal. Fiscale maatregele­n en ruimtelijk­e ordening kunnen vervoersst­romen evengoed beïnvloede­n als beton en asfalt. Waar het aan schort, is de samenhang tussen die beleidshef­bomen.

Waar het aan schort, is de samenhang tussen de verschille­nde beleidshef­bomen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium