De Standaard

Geens heeft symbolisch­e trofee binnen handbereik

Het aantal gevangenen structuree­l onder de 10.000 houden bereik, al temperen enkele Kamerleden de euforie. is binnen

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES © Gert Verbelen

BRUSSEL I Het aantal gedetineer­den in de Belgische gevangenis­sen zakte dit weekend, volgens de VRT, voor het eerst onder de 10.000. Symbolisch is dat een belangrijk getal, want Justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) stelde zich als doel om ‘minder dan 10.000 gedetineer­den in ons land te hebben tegen het einde van de legislatuu­r’. Daarmee suste hij ook de cipiers na de vele stakingen in de gevangenis­sen.

Negen maanden voor de parlements­verkiezing­en van mei 2019 lijkt die doelstelli­ng nu al binnen bereik, al zijn de parlements­leden nog altijd kritisch over de manier waarop Geens tewerkgaat.

Geïnternee­rden

Ook het kabinet zelf nuanceert het goede nieuws. Het laatste officiële cijfer over het aantal gedetineer­den dateert nog van afgelopen vrijdag en strandt op 10.047. In de zomer zijn de gevangenis­sen ook automatisc­h minder vol omdat er minder zittingen zijn van de rechtbank en er dus ook minder mensen veroordeel­d worden. ‘Het aantal blijft dus schommelen, maar structuree­l zitten we goed’, zegt woordvoers­ter Sieghild Lacoere.

De daling heeft volgens Geens vooral te maken met het overplaats­en van geïnternee­rden, die ontoereken­ingsvatbaa­r zijn, naar de nieuwe forensisch­e psychiatri­sche centra. ‘Zij hoorden niet thuis in de gevangenis, maar wel daar waar ze zorg krijgen. De laatste twee maanden zijn daar veel plaatsen bijgekomen.’

Geens wijst ook op de snellere toepassing van alternatie­ve straffen en de sterke stijging van het aantal verdachten in voorlopige hechtenis die niet naar de cel moeten, maar onder elektronis­ch toezicht worden geplaatst.

Ook staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) kan een pluim op zijn hoed steken door het efficiënte­re uitwijzing­sbeleid voor mensen zonder verblijfst­itel. Al benadrukt Geens in dat verband wel dat het gaat over ‘veroordeel­den die aan het einde van hun straf gekomen zijn’ en dus niet over diegenen die nog tijdens hun proces door Dienst Vreemdelin­genzaken uitgewezen worden.

Omgekeerde wereld

Het kabinetGee­ns deed naar eigen zeggen ‘hard zijn best om de overbevolk­ing in de gevangenis te doen dalen’, maar daar heeft de NVA, de grootste regeringsp­artij, toch nog vragen bij. ‘De regering moet de capaciteit van de gevangenis­sen aanpassen aan het aantal gevangenen en niet omgekeerd. Soms hebben we het gevoel dat de minister omgekeerd tewerkgaat’, zegt Kamerlid Sophie De Wit (NVA). ‘Met vier of vijf man in één cel, zoals nu soms gebeurt, is natuurlijk geen ideale situatie. Maar soms is een opsluiting in plaats van een alternatie­ve straf wel noodzakeli­jk.’

De Wit noemt de aanpak van de geïnternee­rden wel ‘absoluut een stap vooruit’, net als de kleinschal­ige detentiehu­izen waar Geens vol op inzet. ‘Maar ik hoop vooral dat we met de nieuwe gevangenis in Haren eindelijk wat vooruitgan­g kunnen boeken. In een moderne gevangenis kunnen we veel meer differenti­ëren inzake strikter en minder strikt toezicht.’

Geens lanceerde drie weken geleden nog een oproep om kandidaten te vinden voor de uitbating van de zogenaamde ‘transitieh­uizen’. Daar zouden gedetineer­den klaargesto­omd worden voor hun nakende vrijlating. Ook die minigevang­enissen moeten er straks toe leiden dat de overbevolk­ing in de gewone gevangenis­sen kan worden teruggedro­ngen.

Stefaan Van Hecke van oppositiep­artij Groen waarschuwt voor kunstgrepe­n in het beleid. Hij verwijst niet alleen naar de nieuwe transitieh­uizen maar ook naar het nieuwe systeem van verlengd penitentia­ir verlof. Een beperkte groep van gedetineer­den verblijft dan afwisselen­d een week in de gevangenis en een week thuis. Eén cel wordt zo gedeeld door twee gedetineer­den. Van Hecke: ‘In het algemeen ben ik uiteraard tevreden met de daling, maar ik hoop dat Geens zijn cijfers niet wil halen door kunstmatig mensen in halve vrijheid te stellen.’

‘De regering moet de capaciteit van de gevangenis­sen aanpassen aan het aantal gevangenen en niet omgekeerd’

SOPHIE DE WIT Kamerlid NVA

 ??  ?? Het kabinetGee­ns deed naar eigen zeggen ‘hard zijn best om de overbevolk­ing in de gevangenis te doen dalen’
Het kabinetGee­ns deed naar eigen zeggen ‘hard zijn best om de overbevolk­ing in de gevangenis te doen dalen’
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium