De Standaard

Di Rupo duwt homofobe PSschepen naar de uitgang

- © blg

PSvoorzitt­er Elio Di Rupo mengde zich dit weekend hoogstpers­oonlijk in de heisa rond Henri Huygen, PSschepen in het Luikse Ans. Op een lokaal feest daagde Huygen zijn MRcollega’s uit door een aantal vrouwelijk­e danspasjes uit te voeren bij hun tafel, zeggende dat ‘men dit bij de MR gewoon is’. Hij alludeerde daarmee op de geaardheid van MRschepen Thomas Cialone. Huygen, nota bene bevoegd voor Gelijke Kansen, ging daarna volgens het persagents­chap Belga nog een stap verder door te stellen dat ‘relaties tussen mannen onnatuurli­jk zijn’.

Hij herhaalde die woorden la ter ook tegen Cialone zelf.

‘Als Huygen die woorden inderdaad uitgesprok­en heeft, kan hij niet meer op een PSlijst staan bij de gemeentera­adsverkiez­ingen’, moeide Di Rupo zich onmiddelli­jk met de zaak. ‘Zulke uitspraken en dergelijk gedrag staan haaks op de socialisti­sche waarden. Het is onaanvaard­baar dat een socialisti­sche verkozene, die bovendien schepen voor Gelijke Kansen is, onze fundamente­le waarden negeert. Zo’n persoon kan op geen enkel niveau de PS vertegenwo­ordigen.’

MRschepen Cialone liet weten klacht in te dienen en het interfeder­aal gelijkekan­sencentrum Unia in te schakelen.

De lokale PSafdeling liet weten dat Huygen de feiten ontkende, maar ze vroeg hem wel om hoe dan ook verontschu­ldigingen aan te bieden.

Tot publieke excuses kwam het uiteindeli­jk niet, maar Huygen nam zondagmidd­ag wel ontslag als schepen en trok zich ook terug als kandidaat voor de PS bij de komende gemeentera­adsverkiez­ingen. Volgens Huygen zijn de beschuldig­ingen van Cialone nochtans ‘vals’, maar besloot hij ontslag te nemen om zich te kunnen verdedigen en in het belang van zijn ‘gezondheid, familie en partij’. Henri Huygen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium