De Standaard

Is macht te koop in het Trump-hotel?

- FRANK KUIN © Hans Lucas

Het bedrijf van Trump verdiende vorig jaar 35 miljoen euro aan het

Het Trump Internatio­nal Hotel aan Pennsylvan­ia Avenue, in het zicht van het Congres en op loopafstan­d van het Witte Huis, is een trekpleist­er sinds het officieel werd geopend in oktober 2016, krap twee weken voor de presidents­verkiezing­en. Gevestigd in het voormalige hoofdpostk­antoor, een gebouw uit het einde van de negentiend­e eeuw, is het met afstand het prominents­te luxehotel van de stad. Niet in de laatste plaats door de identiteit van de uitbater: de president van de Verenigde Staten.

Dat is uniek – en omstreden. Volgens critici is het ongepast dat de naam van de president op de gevel prijkt. Trump zou met de exploitati­e van het hotel zelfs de grondwet schenden, betogen ju risten in een proces tegen Trump dat onlangs groen licht heeft gekregen van een rechter.

Gasten van het vijfsterre­nhotel – een overnachti­ng kost al gauw vijfhonder­d dollar (442 euro) – bekommeren zich nauwelijks om de controvers­e. Republikei­nse politici, diplomaten en andere notabelen komen er over de marmeren vloer. Ook zakelijke organisati­es die lobbyen bij de regering, van het bankwezen tot de mijnbouw, weten het hotel te vinden. Net als Republikei­nse Congresled­en in de gunst van Trump, die er fundraiser­s voor hun campagnes houden. Dat is kassa voor het bedrijf van de president. Volgens het onderzoeks­bureau McClatchy hebben Republikei­nen dit jaar al 3,5 miljoen dollar (3 miljoen euro) uitgegeven in etablissem­enten van Trump, waaronder ook in MaraLago, zijn buitenverb­lijf in Florida.

En dan zijn er nog de buitenland­se hotelgaste­n. Een lobbygroep die werkt voor SaudiArabi­ë besteedde van eind 2016 tot vorig voorjaar 270.000 dollar (236.000 euro) in Trumps hotel, al dan niet met de bedoeling een wit voetje te halen bij de president. Bahrein vierde er de nationale feestdag, Koeweit verplaatst­e er zijn jaarlijkse receptie naartoe. In juni vierden ook de Filipijnen er hun Ook dochter Ivanka deelt, dankzij haar spa in het hotel, in de winst. nationale feestdag – Trump onderhoudt warme banden met de omstreden Filipijnse leider Rodrigo Duterte. In totaal hebben volgens The Washington Post zeker zeven landen geld uitgegeven in het Trump Internatio­nal Hotel.

Moeras van corruptie

Welkom in het Washington van Donald Trump, de president die het ‘moeras’ van corruptie in de Amerikaans­e hoofdstad zou aanpakken. Maar volgens critici staat zijn eigen hotel op het drassigste perceel. Volgens sommige waarnemers is de belangenve­rstrengeli­ng tussen de president en zijn familiebed­rijf het grootste schandaal van zijn presidents­chap.

‘Dit hotel in Washington is een epicentrum voor wie de regering wil beïnvloede­n’, zegt Alan Zibel van Public Citizen, een progressie­ve ‘waakhond’ in Washington, die onderzoek heeft gedaan naar het hotel. ‘Het is een uitgelezen mogelijkhe­id voor machtsmisb­ruik door de president. Zeer problemati­sch, een situatie die we nooit eerder hebben meegemaakt. We raken er bijna aan gewend, maar we moeten niet uit het oog verliezen hoe ongebruike­lijk en bizar het is.’

Hoewel de president de dagelijkse leiding van zijn bedrijven, verzameld in de Trump Organizati­on, uit handen heeft gegeven

aan zijn oudste zoons, Donald junior en Eric Trump, heeft hij er geen afstand van gedaan toen hij het Witte Huis betrok. Hierdoor maakt hij volgens Public Citizen en andere critici het presidents­chap te gelde: alleen al zijn positie als president betekent enorme reclame voor zijn hotels en golfbanen in de VS en daarbuiten.

Volgens sommigen is dat illegaal. De directe vermenging van het presidents­chap met zakelijke belangen zou in strijd zijn met de grondwet – in het bijzonder met de zogeheten Emoluments Clause, een clausule die de founding fathers opnamen in het eerste artikel om te voorkomen dat vertegenwo­ordigers van de federale overheid konden worden omgekocht door buitenland­se mogendhede­n. In de clausule staat dat

vertegenwo­ordigers van de federale overheid ‘niet zonder toestemmin­g van het Congres enig cadeau, emolument, ambt of titel mogen aannemen, van welke aard dan ook, van een koning, prins of buitenland­se staat’. Het woord emolument kan hierbij van alles betekenen, van honorarium tot bijverdien­ste of steekpenni­ngen.

In de ruim 230 jaar dat de clausule bestaat, is er nooit op basis ervan een grote rechtszaak gevoerd. Hoewel het Amerikaans­e Hooggerech­tshof zich dus nooit heeft uitgesprok­en over de precieze betekenis, hebben de procureurs­generaal van Washington en de staat Maryland Trump gedagvaard omdat hij de clausule zou schenden. Bij de uitbating van het Trump Internatio­nal Hotel neemt zijn bedrijf geld aan van buitenland­se mogendhede­n. Trump ‘moedigt buitenland­se regeringen aan om zijn aanzienlij­ke rijkdom te vergroten door zaken te doen met zijn bedrijven’, aldus Steven Sullivan, advocaatge­neraal van Maryland, tegenover een federale rechter.

Advocaten van Trump vinden dat de zaak moet worden verworpen. Volgens hen houdt de Emoluments Clause in dat een president geen dure giften mag aannemen – wel betaling voor geleverde diensten tegen marktwaard­e. Een

‘Dit hotel in Washington is een epicentrum voor wie de regering wil beïnvloede­n’

ALAN ZIBEL Public Citizen

Mormonen mogen zichzelf geen Mormoon meer noemen en ze vragen van andere mensen hetzelfde. Het is de wil van God.

Gebruik niet langer het woord ‘Mormoon’, als u het heeft over die godsdienst met 16 miljoen leden die wereldwijd aanhangers heeft, maar zich vooral concentree­rt rond de Amerikaans­e staat Utah. Zeker niet als u er zelf één bent, en ook anders wordt u vriendelij­k verzocht de term niet langer te gebruiken.

Russell Nelson (93), die sinds januari de ‘Church of Latter Day Saints’ leidt – zoals steeds volgt het langstzitt­ende lid van het ‘Quorum van de twaalf apostelen’ een gestorven leider op – heeft niet lang getalmd om zijn stempel te zetten. Volgens de nieuwe richtlijne­n op de website van de kerk mag het woord alleen nog worden gebruikt in de titel ‘The book of Mormon’ – hun alternatie­f voor de Bijbel – maar niet langer in termen als ‘het Mormoonse geloof ’, ‘Mormoonse volgelinge­n’ of wat dan ook.

Mormonen, pardon aanhangers van de Church of Latter Day Saints, geloven dat God rechtstree­ks communicee­rt via hun voorzitter. Dat Russell Nelson beweert dat God hem ‘het belang van de naamsveran­dering diep in zijn geest heeft ingedronge­n’, is dus voor gelovigen absoluut serieus te nemen. Ook ‘LDS’, de afkorting die vaak gebruikt wordt, is niet langer toegelaten.

De naamsveran­dering heeft nogal wat praktische gevolgen: allerlei boeken, websites, documentai­res, de cd’s van de vermaarde Mormon Tabernacle Choir: in principe moet alles van naam veranderen. De Mormo nen hebben echter in het verleden al drastische­re wijziginge­n moeten slikken. Zo stonden ze vroeger bekend om hun veelwijver­ij. John Smith, hun stichter, zou veertig vrouwen gehad hebben. Onder druk van de Amerikaans­e regering werd polygamie door de leiding van de kerk verboden in 1929. Officieel bestaat het vandaag alleen nog in enkele ‘afvallige’ dorpen. De overheid laat dat oogluikend toe.

Russell Nelson (93), die de kerk sinds januari leidt, was al decenniala­ng tegen de term ‘Mormoon’

 ??  ?? Trump Internatio­nal Hotel.
Trump Internatio­nal Hotel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium