De Standaard

Te veel pukkels tussen de pop

Spannende avonden gehad in Hasselt, maar ook trage namiddagen. Pukkelpop duurt volgend jaar officieel vier dagen. De gelegenhei­d voor een audit van zijn profiel.

- NICK DE LEU, FLOOR DECKX, INGE SCHELSTRAE­TE, TOM ZONDERMAN

Pukkelpop 2018 is voorbij, leve Pukkelpop 2019! Een kwartier voor Kendrick Lamar aan de laatste set op het grote podium begon, bracht het festival het verrassend­e nieuws dat het volgend jaar tot zondag duurt. Dat is geleden van 1998 toen het festival nog een tweedaagse op zaterdag en zondag was.

De ‘openingsav­ond’ van het festival, dit jaar eigenlijk een festivalda­g met twintig sets, verschuift van woensdag naar donderdag 15 augustus. Pukkelpop hoeft dus niet op zoek naar 35 bijkomende optredens en 22 dj’s. Gelukkig, want het programma vertoonde dit jaar tekenen van vermoeidhe­id. Pukkelpop, dat er prat op gaat de toekomstig­e headliners van Werchter te ontdekken, moet de vinger aan de pols houden.

Eerst de beleving: de houten wandelboul­evard die de mobiliteit­sproblemen aan de Boiler oploste, was een gulden ingreep. Het was fijn dat podia als Club en Castello dichter bij elkaar lagen. Soms zit het welbehagen in details, zoals de keuze tussen een cocktail in een meeneembek­er of in een glas op het terras.

Eén Spotifyhit

De zijden vlaggen aan de voorkant van het terrein zijn nog steeds mooi. Ooit was Pukkelpop het eerste festival dat oog had voor aankleding van terrein en tenten, nu hebben festivals als Tomorrowla­nd het op dat vlak voorbijges­token. Dat festival pikte ook een deel van het publiek in van de Boiler Room en Dance Hall, ooit vernieuwin­gen op Pukkelpop die niet in de smaak vielen bij het gi taarvreten­de publiek.

Maar de muziek blijft voor een festival als Pukkelpop belangrijk­er dan de beleving. De vinger aan de pols houden is moeilijker door de enorme snelheid waarmee artiesten bekend en weer vergeten worden. Van Syml kenden we enkel ‘Where’s my love’, te horen in de reeks Teen wolf. Yungblud, Sofi Tukker en Superorgan­ism hebben allemaal één hit op Spotify. Syml en Yungblud zien we zeker terug, maar Tukker en Superorgan­ism blijken misschien one hit wonders. Te veel zulke shows na elkaar haalt de vaart uit een festivalda­g.

Hiphop, r&b en aanverwant­en zijn tegenwoord­ig de populairst­e genres bij de jongste festivalga­ngers, maar ze verenigen niet zo’n grote massa als Nirvana en Pearl Jam in de jaren negentig. Pukkelpop heeft die niches opgevangen

 ?? © Koen Bauters ?? De headliners zijn vaak gitaargroe­pen die al een paar jaar succes hebben, zoals Arcade Fire.
© Koen Bauters De headliners zijn vaak gitaargroe­pen die al een paar jaar succes hebben, zoals Arcade Fire.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium