De Standaard

De code van ons brood is gekraakt

Broodtarwe is een van de belangrijk­ste voedingsge­wassen. Met het kraken van de genetische code ervan gaat de landbouw een nieuwe fase in.

- MARCEL AAN DE BRUGH

Na dertien jaar van monnikenwe­rk is het complexe genoom van broodtarwe in kaart gebracht. Dat belooft een gerichtere en efficiënte­re veredeling van ’s werelds meest verbouwde gewas, dat het basisvoeds­el is van een derde van alle mensen op aarde. Verhoging van de oogstopbre­ngst wordt door velen als noodzaak gezien om een in omvang en welvaart groeiende wereldbevo­lking te kunnen blijven voeden.

‘We hebben nu als het ware een Google Maps van tarwe’, zegt biochemicu­s en medecoördi­nator van het afleeswerk Rudi Appels van de Murdoch University in Perth. ‘Met deze kaart kun je in andere tarwerasse­n makkelijke­r gewenste genen opsporen.’ De resultaten zijn simultaan gepublicee­rd in drie tijdschrif­ten: Science, Science Advances en Genome Biology.

Het genoom van broodtarwe (Triticum aestivum) telt ruim 15 miljard letters, vijf keer meer dan dat van de mens. Het is zo complex omdat tarwe een samensmelt­ing is van drie grassoorte­n. Het gewas heeft zijn chromosome­n, 7 stuks, niet in het normale tweevoud, maar in zesvoud (42 chromosome­n dus). Bovendien bestaat de tekst voor 85 procent uit eindeloze herhalinge­n. Dat maakt het voor genetici erg lastig om stukken DNA in precies de goede volgorde achter elkaar te puzzelen. Dat is nodig, omdat de afleesmach­ines nu eenmaal slechts stukken van beperkte lengte kunnen verwerken en het DNA dus eerst verknipt moet worden.

Dat het nu toch is gelukt, komt volgens Appels door verbeterde technologi­e. In 2004 ontwikkeld­en Tsjechisch­e wetenschap­pers een techniek om chromosome­n te selecteren. Eén grote puzzel kon zo opgesplits­t worden in aparte puzzels. ‘De Japanners deden chromosoom 16, de Duitsers 6, de Russen een stuk van 5, ik deed een stuk van 7’, zegt Appels aan de telefoon.

Geheim algoritme

Toen het consortium van onderzoeke­rs zijn tarwekarte­ring begon, in 2005, werd het als een bijna onmogelijk­e opgave gezien. ‘Maar ik kon niet accepteren dat er van rijst en maïs wel een genoom lag, en van tarwe niet’, zegt Appels. Drie jaar geleden was er een doorbraak toen een Israëlisch bedrijf, NRGene, een nieuw algoritme ontwikkeld­e om stukken DNA in de juiste volgorde aan elkaar te leggen. ‘Het lijkt magie. We weten nog steeds niet precies hoe dat algoritme werkt – het is bedrijfsge­heim – maar het heeft ons werk wel versneld.’

Het ras waarvan nu het genoom – voor 94 procent – in kaart is gebracht, Chinese Spring, wordt in de praktijk weinig toegepast. Het dient vooral als model. ‘Vandaaruit kun je interessan­te genen in andere rassen en wilde tarwesoort­en opsporen’, zegt veredelaar Hein de Jong van het Franse bedrijf Limagrain. Die genen kun je dan in bestaande rassen inkruisen.

Hoewel nieuwe rassen op proefvelde­n, onder ideale omstandigh­eden, hogere opbrengste­n geven, komt dat er in de praktijk niet altijd uit. In Europa stagneert de tarweopbre­ngst al zeker tien jaar – hoewel die met circa 8 à 9 ton per hectare tot de hoogste ter wereld behoort (Australië zit op zo’n 2 ton). Oorzaken worden gezocht in onder meer klimaatopw­arming, een afnemend gebruik van kunstmest, en schaalverg­roting. Vroeger kende een boer elk perceeltje op zijn duim; grotere percelen zijn moeilijker te monitoren.

 ?? © rr ?? Het oude gewas ‘gewone eenkoorn’ (boven) en de huidige broodtarwe.
© rr Het oude gewas ‘gewone eenkoorn’ (boven) en de huidige broodtarwe.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium