De Standaard

Er was eens een dronken prinses

- Cultuurred­actrice © netflix

We hebben er bijna twintig jaar op moeten wachten, maar Matt Groening, bedenker van de cultreeks Futu rama en de klassieker The Simpsons, komt eindelijk nog eens op de proppen met een nieuwe animatiere­eks. Met The Simpsons, een van de langst lopende tvseries ooit, schreef en schrijft Groening tvgeschied­enis, al dertig jaar lang. Met de heerlijke scifi reeks Futurama scoorde hij een culthit.

Maar nu is er dus Disenchant­ment, dat zich afspeelt in een allesbehal­ve kindvriend­elijk, vaagmiddel­eeuws, magisch koninkrijk waarin feeën zich prostituer­en, kabouters ogen van reuzen doorboren en prinsen zich verliezen in een gangbang met walrussen. Denk Game of thrones, maar dan mét grappen en in de herkenbare tekenstijl van The Simpsons.

Opvallend: de reeks is te zien op Netflix en niet op Fox, waar Futurama vijf seizoenen lang (19992003) werd uitgezonde­n en The Simpsons nog steeds loopt. Groening heeft altijd al een haatliefde­verhouding gehad met Fox. Dat The Simpsons nieuwszend­er Fox News geregeld op de korrel neemt voor zijn rechtse berichtgev­ing, vinden ze bij de top van Fox niet bepaald prettig.

Bij Netflix vond Groening een nieuwe artistieke vrijheid: omdat alle tien aflevering­en van het eerste seizoen tegelijk beschikbaa­r zijn, kan hij verhalen met een langere spanningsb­oog vertellen, in plaats van te kiezen voor de snelle opwinding van de sitcom.

De hoofdrol is voor prinses Bean: feministe, drankorgel, gokker en kroegvecht­er. Wanneer haar vader haar tot een verstandsh­uwelijk wil dwingen, neemt ze de benen met een kettingrok­ende demon die Luci heet en Elfo, een elf die de gemaakte vrolijkhei­d van zijn soort kotsbeu is – ‘Zingen tijdens je werk is geen geluk, het is een psychiatri­sche aandoening’.

Visueel schakelt Groening een versnellin­g hoger met Disenchant­ment: de landschapp­en zien er geweldig uit en werden met veel diepte en details tot leven gewekt. Of het nu grappige uithangbor­den van winkels (‘Just leeches’) zijn of een vliegend paard dat plots opduikt tussen de meeuwen: er is wel altijd iets om over te glimlachen. Ook in de bijrollen: Beans stiefmoede­r, koningin Oona, is een creepy mix van een vleermuis, Morticia uit

Voorlopig ziet het er niet naar uit dat Matt Groening met deze reeks de tvgeschied­enis zal herschrijv­en

The Addams Family en Melania

Trump.

De reeks is soms voorspelba­ar, vaak geestig, maar hoe dan ook niet vernieuwen­d. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat Groening ook met deze reeks de tvgeschied­enis zal herschrijv­en. Maar ook Futurama en The Simpsons hadden enige tijd nodig om op volle (grap)kracht en scherpte te komen. Het kan dus nog. ‘Wat is dat rare gevoel dat ik niet wil wegdrinken?’, vraagt Bean in de eerste aflevering. ‘Hoop’, antwoordt Elfo. Daar drinken we op.

 ??  ?? Maak kennis met prinses Bean: feministe, drankorgel, gokker en kroegvecht­er.
Maak kennis met prinses Bean: feministe, drankorgel, gokker en kroegvecht­er.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium