De Standaard

Jezidisch meisje vlucht voor IS uit Duitsland

- © ap

Het Duitse parket neemt de klacht ernstig van een Jezidisch meisje, dat op straat botste op de ISstrijder die haar in Irak als seksslavin gebruikte.

De 19jarige Ashwaq werd in 2014 door ISstrijder­s ontvoerd uit haar dorp in Iraaks Koerdistan (net als veel Jezidivrou­wen, de mannen van deze ‘afvallige’ religieuze minderheid werden door IS meestal vermoord). Na twee maanden te zijn mishandeld en seksueel misbruikt, wist Ashwaq te ontsnappen. Ze kreeg asiel in Duitsland, waar ze dankzij een bijzonder opvangprog­ramma voor Jezidivrou­wen werd herenigd met haar moeder en zus.

Sinds juni is ze teruggekee­rd naar haar vader in Irak. In gesprekken met een Koerdisch persbureau en met de Associated Press zegt ze dat ze in de buurt van Stuttgart, waar ze woonde, werd bedreigd door haar kwelgeest van destijds. In haar getuigenis zegt het meisje dat ze geen keuze had. Ze klaagt dat het Duitse gerecht haar klacht niet ernstig genoeg nam, en dat haar gezegd werd dat het gerecht niets kon doen omdat haar kwelgeest ook de status van vluchtelin­g heeft.

Ashwaq zegt ook dat ze verschille­nde andere Jezidische meisjes kent die iets gelijkaard­igs hebben meegemaakt.

Grondig genoteerd

Het openbaar ministerie in Karlsruhe reageert dat haar klacht wel degelijk ernstig wordt genomen en ontkent dat het wil niet meer terug naar Duitsland. meisje wandelen gestuurd werd. Haar verklaring werd grondig genoteerd en er werd een robotfoto opgesteld, maar de informatie zou niet specifiek genoeg geweest zijn om tot een aanhouding over te gaan. Volgens een woordvoers­ter van het parket moet Ashwaq terugkeren naar Duitsland om verder mee te werken aan het onderzoek, ‘want onze bevoegdhei­den stoppen nu eenmaal aan de grens’. De jonge vrouw zegt in een BBCreporta­ge dat ze niet het risico wil lopen ‘opnieuw haar eer te verliezen’.

Politiek ligt de kwestie gevoe

lig in het over asiel uiterst verdeelde Duitsland. De regeringMe­rkel was lange tijd veel ruimhartig­er tegenover vluchtelin­gen dan de meeste andere Europese landen. Zeker de opvang van 2.000 getraumati­seerde Jezidische vrouwen en meisjes in de deelstaat BadenWürtt­emberg was een alom gerespecte­erd initiatief.

Maar de vraag duikt geregeld op of de antecedent­en van de asielzoeke­rs grondig genoeg gescreend worden. Zo werden vorig jaar leden van een radicaalis­lamitische groepering die een dorp in Syrië hadden uitgemoord, herkend en voor de rechter gebracht.

Het Bundeskrim­inalamt onderzoekt tientallen aanklachte­n tegen oorlogsmis­dadigers. Het openbaar ministerie onderlijnt dat zeker klachten van Jezidivrou­wen steeds tot een grondig onderzoek leiden. Wellicht was het meisje in dit geval zo bang dat ze de uitslag daarvan niet durfde af te wachten.

Bij het parket lopen tientallen dossiers tegen (vaak vermeende maar geregeld ook echte) oorlogsmis­dadigers

 ??  ?? Ashwaq
Ashwaq

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium