De Standaard

Lot Coucke in handen van driemansch­ap

Drie Belgische topadvocat­en oordelen over de schadeclai­m van 1,9 miljard euro van Perrigo tegen Marc Coucke en Waterland. Hun oordeel bepaalt of Coucke zijn fortuin kan behouden.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

Tot nu toe bleef het een goed bewaard geheim wie die drie ‘rechters’ zijn die beslissen of Marc Coucke zijn vermogen van 1,25 miljard euro, dat hij in 2015 ontving bij de verkoop van zijn bedrijf Omega Pharma aan het Amerikaans­e Perrigo, mag behouden. Het gaat om drie bekende Belgische advocaten: JeanPierre Fierens, Jan Meyers en Johan Verbist. Zij moeten de monstercla­im beoordelen die eind vorig jaar in de bus viel bij Coucke en het financieel fonds Waterland, vernam De Standaard. Amerikaans­e rechters komen er niet aan te pas.

De betrokken advocaten treden op als arbiters. Bij de verkoop aan Omega Pharma was vastgelegd dat eventuele betwisting­en via een (Belgische) arbitragep­rocedure moesten worden beslecht.

De voorzitter van de ‘Couckerech­tbank’ is de zeventigja­rige JeanPierre Fierens. Eén van de bekende cliënten van Fierens is de voormalige Fortistopm­an Maurice Lippens. Fierens staat hem bij in het gerechteli­jk onderzoek dat formeel nog altijd loopt naar aanleiding van de val van de bankverzek­eraar in 2008. Fierens is ook gewezen voorzitter van het kantoor Stibbe. Dat is opvallend omdat het advocaten van Stibbe zijn die als Belgisch kantoor optreden voor Perrigo en Coucke. Vanwege zijn leeftijd is Fierens ondertusse­n al vijf jaar weg bij Stibbe, waar hij geschillen­specialist was.

De stem van Fierens is potentieel doorslagge­vend, omdat hij als voorzitter de beslissing in de ene of de andere richting kan doen kantelen. Fierens werd gekozen door de twee arbiters die door Perrigo en de verkopers (Coucke en Waterland) naar voren waren geschoven.

Tonnen documenten

Jan Meyers is een doorwinter­d zakenadvoc­aat en arbitrages­pecialist die door Coucke en Waterland werd voorgedrag­en. Meyers, partner in Brussel bij het Amerikaans­e kantoor Cleary Gottlieb, verwierf ook de reputatie van advocaat van de Belgische Staat, omdat hij in het verleden in tal van delicate dossiers de overheid bijstond. Hij is ook een goede vriend van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en staat bekend als minzaam en genuanceer­d. Tijdens de financiële crisis stond hij BNP Paribas bij voor de aankoop van Fortis.

Perrigo schoof dan weer Johan Verbist naar voren, een voormalige sterkhoude­r van Linklaters. Hij was er geschillen­specialist en cassatiead­vocaat alvorens zijn eigen kantoor op te richten op 62jarige leeftijd. Net zoals Meyers en Fierens heeft hij ook in arbitrages een ruime ervaring. Verbist is wellicht het meest bekend als advocaat van Jan De Clerck (voormalige Beaulieu Groep).

Ingewijden spreken van een ingewikkel­de zaak met ‘tonnen documenten’. De inzet is hoog. De arbiters oordelen zowel over de claim van Perrigo als over de tegenclaim van Coucke. Verwacht wordt dat het tot 2021 duurt vooraleer er duidelijkh­eid is. Over de grond van de zaak kan men niet in beroep gaan, maar er zijn wel procedures voor een gewone rechtbank mogelijk bij schending van de rechten van de verdedigin­g. Coucke heeft er belang bij de zaak zo lang mogelijk te rekken, zeggen kenners.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium