De Standaard

Lagere kredietwaa­rdigheid voor Turkije

-

Na de verlaging van zijn kredietwaa­rdigheid staat Turkije nu op het niveau van Griekenlan­d en Argentinië.

BRUSSEL I De kredietbeo­ordelaar Standard & Poors (S&P) heeft vrijdagavo­nd zijn oordeel over de kredietwaa­rdigheid van Turkije verlaagd. De zogenaamde ‘rating’ van staatsobli­gaties van Turkije gaat bij S&P van BBnaar B+. Het kredietage­ntschap levert wel een stabiele verwachtin­g af, wat inhoudt dat niet direct verdere verlaginge­n in het vooruitzic­ht worden gesteld.

Turkse obligaties hadden al de status van ‘junk bond’ waardoor ze voor bepaalde investeerd­ers niet in aanmerking komen om in te beleggen. Argentinië en buurland Griekenlan­d hebben bij S&P eenzelfde kredietsta­tus als Turkije. S&P geeft als redenen voor de aanpassing van Turkije de recente valuta fluctuatie­s en het risico op verder toenemende betalingsp­roblemen in het financieel verkeer met het buitenland.

De aanpassing kwam niet als een verrassing. Eerder stuurde de kredietbeo­ordelaar Fitch al een kritisch rapport uit over Turkije. Fitch verlaagde vorige maand de rating van Turkije van BB+ naar BB en riep op tot meer monetaire orthodoxie. Fitch riep ook op de onafhankel­ijkheid van de Turkse centrale bank te versterken. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil van geen renteverho­ging weten om de lira te steunen en is in een woordenoor­log verwikkeld met zijn Amerikaans­e evenknie Donald Trump.

Turkse centrale bank moet onafhankel­ijker worden

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium