De Standaard

Een pleidooi voor interventi­es

- ANTHONY CALLAERT Advocaat, oprichter en voormalig voorzitter van de jongeren en studentena­fdeling van de Vereniging voor de Verenigde Naties (VVN Youth).

Annan heeft ons laten inzien dat wij, ook als individuen, moeten kiezen tussen neutralite­it of gerechtigh­eid

‘Our job is to intervene.’ Die woorden sprak de voormalige secretaris­generaal van de Verenigde Naties uit tijdens een lezing voor de Ditchley Foundation in Engeland, in juni 1998. Kofi Annan werkte zijn hele profession­ele leven voor de VN, maar was toen pas anderhalf jaar secretaris­generaal van de organisati­e. De beginselen die hij die dag uiteenzett­e, zullen de geschieden­is ingaan als zijn belangrijk­ste erfenis.

Onze huidige wereldorde wordt gekenmerkt door het grondbegin­sel van de staatssoev­ereiniteit. Dit fundamente­el beginsel komt ook aan bod in de domes

tic jurisdicti­on clause van het Handvest van de Verenigde Naties: geen enkele bepaling in het Handvest geeft de VN de bevoegdhei­d tussenbeid­e te komen in aangelegen­heden die onder de nationale rechtsmach­t van een staat vallen. Maar die soevereini­teit is niet absoluut. De Veiligheid­sraad heeft immers conform het Handvest de primaire bevoegdhei­d om de internatio­nale vrede en veiligheid te bewaren. Het Handvest geeft de VN uitdrukkel­ijk de bevoegdhei­d om de nationale soevereini­teit van een staat opzij te schuiven als die de verwezenli­jking van haar doelstelli­ngen zou hypotheker­en.

Terug naar de bron

Annan vond het hoog tijd dat de organisati­e haar prioriteit­en grondig herschikte en terugging naar de bron. Het Handvest van de VN was volgens hem geschreven in naam van ‘de volkeren van de Verenigde Naties’, niet in naam van regeringen.

Bovendien hebben de VN niet alleen de opdracht om de internatio­nale vrede en veiligheid te bewaren, maar ook om opnieuw ons vertrouwen te bevestigen in de fundamente­le rechten van de mens, en in de waardighei­d en de waarde van elk menselijk individu. Volgens Annan betekent dat dat het Handvest de soevereini­teit van volkeren beschermt en geen vrijbrief is voor regeringen om de rechten van de mens en de waardighei­d van het menselijk individu met de voeten te treden.

Annan was een pionier en liet ons inzien dat de convention­ele opvattinge­n over nationale soevereini­teit niet onaantastb­aar en onverander­lijk zijn. De beginselen die Annan in zijn Ditchleyle­zing formuleerd­e, zouden uiteindeli­jk door de Internatio­nal Commission on Interventi­on and State Sovereignt­y verder ontwikkeld worden tot een nieuwe internatio­nale norm. Tijdens een complexe en lange juridische oefening vond een groep vooraansta­ande geleerden en diplomaten een evenwicht tussen het fundamente­el beginsel van de staatssoev­ereiniteit en de grenzen aan die soevereini­teit. Die grenzen zijn er ter beschermin­g van het primaat en de universele geldigheid van de mensenrech­ten, en van de waardighei­d van het individu.

De naam van het eindrappor­t van dit comité zou uiteindeli­jk de naam worden van de nieuwe norm: The responsibi­lity to pro

tect. Volgens het rapport gaat soevereini­teit niet alleen gepaard met rechten en macht, ook met verantwoor­delijkhede­n. Annan verwoordt het onomwonden als volgt: ‘Sovereignt­y implies responsibi­lity, not just power.’

Geopolitie­k machtsspel

De norm is gebaseerd op drie pijlers. Ten eerste: een staat heeft de verantwoor­delijkheid haar bevolking te beschermen tegen mass

atrocity crimes (genocide, misdaden tegen de menselijkh­eid, oorlogsmis­daden, etnische zuivering). Ten tweede: de internatio­nale gemeenscha­p heeft de verantwoor­delijkheid de staat te helpen bij het vervullen van haar primaire verantwoor­delijkheid. En ten derde: als een staat er niet in slaagt of verzuimt haar bevolking tegen de hierboven vermelde misdaden te beschermen, heeft de internatio­nale gemeenscha­p de verantwoor­delijkheid in te grijpen. Aanvankeli­jk moet ze dat doen via vreedzame maatregele­n. Als die geen soelaas bieden, kan de internatio­nale gemeenscha­p dwangmaatr­egelen nemen. Maar geweld gebruiken kan alleen na goedkeurin­g door de Veiligheid­sraad (behalve in het geval van zelfverded­iging).

Deze fundamente­le regel van internatio­naal recht brengt een grote verantwoor­delijkheid mee voor de permanente leden van de Veiligheid­sraad. Macht impliceert ook verantwoor­delijkheid. Staten die een kordaat optreden door de

VN blokkeren, herleiden een conflict tot een geopolitie­k machtsspel, ten koste van mensenleve­ns.

Passieve getuigen

Annan heeft ons laten inzien dat wij, ook als individuen, moeten kiezen tussen neutralite­it of gerechtigh­eid, tussen passief toekijken of intervenië­ren. Hij heeft de VN terecht het pad van de interventi­e doen inslaan en dit in naam van de volkeren en de individuen in wier naam het Handvest is geschreven. Annan riep ons voorts op ons niet te gedragen als passieve getuigen, in conflicten van internatio­nale omvang noch in dagelijkse situaties. Ieder van ons moet doen wat in zijn macht ligt om onrecht te corrigeren, leed te voorkomen, en nodeloos lijden een halt toe te roepen.

 ?? © afp ?? Kofi Annan bij zijn benoeming tot secretaris­generaal van de VN, op 17 december 1996.
© afp Kofi Annan bij zijn benoeming tot secretaris­generaal van de VN, op 17 december 1996.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium