De Standaard

Gaza wordt gewurgd

- ALISON MARTIN Verantwoor­delijke voor beleids en campagnewe­rk voor Oxfam in bezet Palestijns gebied en Israël.

Gaza wordt stilaan onleefbaar door de Israëlisch­e blokkade, schrijft

ALISON MARTIN. Er is zelden stroom, er is nauwelijks drinkbaar water, en de blokkade wordt nog strenger. Waarom reageert niemand?

In juli kondigde de Israëlisch­e regering aan de blokkade nog strenger te zullen maken. Het land zou de belangrijk­ste commerciël­e oversteek naar Gaza sluiten, de invoer van brandstof en gas – inclusief die voor VNnoodvoor­raden – tegenhoude­n en vitale constructi­es die gefinancie­rd zijn door internatio­nale donoren stopzetten.

Volgens het Israëlisch­e leger werden de maatregele­n opgelegd aan groepen en individuen die brandende vliegers naar Israël oplieten. Laat het duidelijk zijn: alle geweld tegen burgers aan beide kanten, zowel het neerschiet­en van Palestijns­e burgers door Israëlisch­e sluipschut­ters, het afvuren van raketten als de brandende vliegers en ballonnen vanuit Gaza, moet worden veroordeel­d. Zowel Palestijne­n als Israëli’s verdienen het om in vrede en waardighei­d te leven, zonder angst voor geweld of onderdrukk­ing. Maar de Israëlisch­e maatregele­n in Gaza straffen alle burgers van Gaza, die vaak niets hebben gedaan om dat te verdienen.

Brandstoft­oevoer verbieden heeft gevaarlijk­e gevolgen. In de Gazastrook wordt geïmportee­rde brandstof gebruikt om het chronische gebrek aan elektricit­eit te compensere­n. Gemiddeld krijgen huishouden­s in Gaza tot 4 uur elektricit­eit per dag. Brandstof importeren is cruciaal om de generatore­n te voeden die woningen, bedrijven en ziekenhuiz­en van stroom voorzien.

Onder de armoedegre­ns

Ook de toegang tot drinkwater wordt sterk beperkt. Daarover sloegen de VN alarm: voor bijna veertig van de 132 wateren sanitaire voorzienin­gen is de voorraad zo goed als uitgeput. Zolang de grensoverg­angen naar Gaza gesloten blijven, moeten duizenden kinderen wachten op toegang tot schoon water en toiletten. Bijna al het water in Gaza is ondrinkbaa­r, bijna een kwart van de bevolking is niet aangeslote­n op een rioolstels­el; een resultaat van vijftig jaar Israëlisch­e bezetting en voortduren­de conflicten.

De strengere blokkade betekent dat boeren hun producten niet kunnen exporteren. Ook het aantal toegestane zeemijlen waarbinnen de vissers in Gaza mogen vissen, werd ingeperkt. Dat visgebied was al teruggesch­roefd tot een fractie van wat in de Osloakkoor­den was afgesproke­n. Vissen wordt stilaan onmogelijk in Gaza. De vissers die verder de zee op gaan, worden gearrestee­rd en al hun materiaal wordt in beslag genomen.

Al voor de recente aankondigi­ngen was de situatie in Gaza erbarmelij­k. Meer dan de helft van de bevolking van de Gazastrook leeft onder de armoedegre­ns. Een miljoen onder hen heeft niet genoeg voedsel om het hele gezin te voeden. Ook de economisch­e situatie gaat alleen maar achteruit. De werklooshe­idsgraad is met 49 procent ontstellen­d hoog. Bij de vrouwen bedraagt die zelfs 71 procent.

Internatio­nale druk

Kan het iemand wat schelen? Misschien, maar er wordt alleszins te weinig gedaan om de Israëlisch­e regering verant woordelijk te stellen voor de escalerend­e humanitair­e catastrofe in Gaza.

De blokkade verhindert de import van materiaal in Gaza, zelfs via het Gaza Reconstruc­tie Mechanisme (GRM) dat gefinancie­rd wordt door internatio­nale fondsen. Het GRM werd door de VN opgericht om de toegang van bouwmateri­alen te vergemakke­lijken en materiaal binnen te brengen dat als ‘dubbel gebruik’ wordt geclassifi­ceerd en dus zwaar wordt gecontrole­erd.

Het VK, Duitsland, Nederland, Noorwegen en Australië financiere­n dit mechanisme. Maar ze wijzen Israël onvoldoend­e op zijn verantwoor­delijkhede­n en slagen er niet in Israël aan te zetten om de wederopbou­w en de economisch­e ontwikkeli­ng toe te laten die nodig zijn om Gaza uit zijn kritieke situatie te bevrijden.

Als u miljoenen dollars zou betalen om infrastruc­tuur te bouwen en te helpen, zou u er dan niet alles aan doen om ervoor te zorgen dat die infrastruc­tuur er ook daadwerkel­ijk komt?

Andere projecten, gerelateer­d aan drinkwater, gezondheid en sanitaire voorzienin­gen, die samen tientallen miljoenen dollars kosten en die gefinancie­rd worden door internatio­nale donoren, worden momenteel geblokkeer­d door de beperkinge­n die de Israëlisch­e regering oplegt.

Wat kunnen we doen? Veel. Als u miljoenen dollars zou betalen om infrastruc­tuur te bouwen en te helpen, zou u er dan niet alles aan doen om ervoor te zorgen dat die infrastruc­tuur er ook daadwerkel­ijk komt?

Onmiddelli­jke actie

Straffeloo­sheid is een belangrijk obstakel voor het economisch herstel van Gaza. Zonder de Israëlisch­e autoriteit­en te dwingen hun verantwoor­delijkheid te nemen en zonder effectieve druk uit te oefenen om de wederopbou­w en economisch­e ontwikkeli­ng mogelijk te maken, is er weinig hoop op vooruitgan­g of gerechtigh­eid voor de Palestijne­n in Gaza.

Het is daarom zo belangrijk onmiddelli­jke actie van de Israëlisch­e autoriteit­en te eisen. Niet alleen moeten de recente extra beperkinge­n op import en export onmiddelli­jk teruggedra­aid worden, de Israelisch­e lijst van materialen die het label ‘dubbel gebruik’ krijgen, moet dringend ter discussie worden gesteld.

Zolang de Israëlisch­e autoriteit­en hun verantwoor­delijkheid niet nemen, zullen er in Gaza kinderen geboren worden die geen toegang hebben tot proper water, waardoor ze blootgeste­ld worden aan ziektes die hun leven in gevaar te brengen. Internatio­nale hulp kan de blokkade niet doorbreken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium