De Standaard

De man die de VN glans gaf

- ASSITA KANKO Gemeentera­adslid in Elsene (MR) en lid van de denktank Liberales

De betreurde Kofi Annan was ‘de enige Afrikaan op het internatio­nale toneel voor wie andere Afrikanen zich destijds niet hoefden te schamen’, schrijft Assita Kanko. Voor Anthony Callaert was de man een pionier: ‘Hij liet ons inzien dat er vaak geen alternatie­f is voor interventi­e.’

Ik verblijf in de oude Japanse stad Kyoto als ik het overlijden verneem van Kofi Annan, de voormalige topman van de VN. Hier, precies op een plek waar de diplomatie er niet in slaagde rekening te houden met een van de belangrijk­ste bekommerni­ssen van deze grote man: het klimaat. Weet u nog, het Kyotoakkoo­rd?

Het is ook de stad die bovenaan de lijst stond van de Amerikanen om vernietigd te worden met een atoombom, maar Kyoto ontsnapte aan dat lot dankzij zijn historisch­e waarde. Ook nucleaire ontwapenin­g was een belangrijk streefdoel van Annan.

Kofi Annan is dood. Een immense droefheid overvalt me. Wat een verlies voor de mensheid. Deze man die we zo bewonderd hebben, die de wereld heeft laten zien dat de diplomatie van spierballe­ngerol en geweld een teken van onmacht is en dus gedoemd te mislukken, was natuurlijk niet onsterfeli­jk. Door zijn kalme gezicht en zijn stem liet hij ons zien dat autoriteit geen geweld nodig heeft om zich te manifester­en.

Hij was de enige Afrikaanse man die in de internatio­nale pers respectabe­l voorkwam toen andere Afrikaanse leiders zichzelf belachelij­k maakten door hun volk te offeren op het altaar van de macht om de macht.

Als tieners in Burkina Faso waren we ons er al zo van bewust dat hij de enige was voor wie we ons niet hoefden te schamen. Hij liet ons beseffen dat de internatio­nale politiek niet zo ver van ons dagelijks leven stond. De internatio­nale politiek moest ons fascineren, ons wakker schudden, ons de geschieden­is doen vatten en ons er voortduren­d aan herinneren dat ieder van ons een rol te spelen heeft.

In ieder geval heeft de geschieden­is ons in de schoolbank­en geleerd: wat we ook deden, we zouden de gevolgen ervan ondervinde­n. Dankzij Kofi Annan wilden velen onder ons internatio­nale betrekking­en ontdekken. Dankzij hem hebben we een eerlijke blik op de geschieden­is kunnen werpen. Die geschieden­is ging over ons.

Armworstel­en

Vandaag is deze diplomatie van voorkomend­heid en efficiënti­e voor onze ogen vervangen door een demonstrat­ie van destructie­ve kracht of door een totale afwezighei­d, wat net zo gevaarlijk is. In beide gevallen is het een gebrek aan leiderscha­p. ‘Neem geen ontslag als wereldleid­ers’, waarschuwd­e Kofi Annan nochtans vorig jaar in Parijs. Wie leidt de wereld vandaag? Klimaat, terreur, migratiecr­ises: de steriele spelletjes armworstel­en dienen alleen om ons af te lei den. Stel je voor dat deze wereld een schip is. Met deze kapiteins is er iets om je zorgen over te maken, vooral op de plekken waar het momenteel stormt.

Wie kent de naam van de huidige secretaris­generaal van de VN? Hoeveel tieners of zelfs volwassene­n weten dat de VN bestaan en begrijpen de rol van de instelling?

Doe een kleine rondvraag in uw omgeving, u zult verrast zijn. Een korte peiling bij kennissen via sociale media heeft mij dit geleerd: velen zeggen ‘Ban Kimoon’. Maar nee, hij is het niet meer. Slechts één persoon kon mij de naam geven van de Portugees die je vindt als je ‘Nieuwe secretaris­generaal van de VN’ googelt.

Is het de instelling die haar glans verloren heeft of komt het door het ontbreken van een uitzonderl­ijke verpersoon­lijking ervan, wat Kofi Annan toch was? Wellicht beide. We hebben sterke, bescheiden leiders nodig die opkomen voor het goed van de wereld, niet voor hun ego.

De wereld heeft een geloofwaar­dige VN nodig die hun rol spelen zonder toegevinge­n te doen als het over mensenrech­ten gaat. Ik denk dan in de eerste plaats aan de vrouwenrec­hten, zoals we zagen met de verkiezing van SaudiArabi­ë in de Vrouwenrec­htencommis­sie van de VN. Een duidelijk teken dat in de VN de focus verschuift van diplomatie naar handel, met weinig aandacht voor de rechten van de vrouw. De organisati­e heeft in haar 73jarig bestaan ook nog nooit een vrouw aan het hoofd gehad. Kofi Annan was de eerste om te zeggen dat de VN een vrouw nodig hadden om ze te leiden. Het is nog niet gebeurd. Als hij het vandaag zou kunnen, zou hij eraan kunnen toevoegen dat de VN herboren moeten worden.

We hebben sterke, bescheiden leiders nodig, die opkomen voor het goed van de wereld, niet voor hun ego

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium