De Standaard

Justitie werft aan: betrouwbar­e criminelen

Voortaan werkt Justitie samen met criminelen om andere criminelen te vatten. JOACHIM MEESE is geen voorstande­r: ‘Vooral de criminelen worden hier beter van.’

- JOACHIM MEESE Wie? Hoogleraar strafrecht en strafproce­srecht UAntwerpen. Wat? Burgerinfi­ltranten en spijtoptan­ten maken Justitie blind.

Sinds afgelopen vrijdag is ons strafrecht twee twijfelach­tige opties rijker: burgerinfi­ltranten en spijtoptan­ten. Dankzij twee wetten van 22 juli 2018, die op 7 augustus 2018 in Het Staatsblad verschenen, is het voortaan mogelijk burgers te laten infiltrere­n in criminele organisati­es (burgerinfi­ltratie) en aan criminelen die andere criminelen aan de galg te praten, toezegging­en te doen op het vlak van straf voor de feiten die zij zelf hebben gepleegd (spijtoptan­ten, ook wel pentiti genoemd). U waant zich wellicht meteen te midden van de Cosa nostra, want dergelijke technieken verwacht je vooral in films met een hoog maffiageha­lte, niet meteen in ons land. Uw onveilighe­idsgevoel zal misschien toenemen – het mijne trouwens ook – want als de wetgever dergelijke operaties nodig acht, dan moet het wel dramatisch gesteld zijn met de criminalit­eit in België.

Wat schuift dat?

Voor wie een postje als burgerinfi­ltrant wel ziet zitten: Justitie is daarbij toch vooral op zoek naar betrouwbar­e criminelen. Alvorens met u in zee te gaan, zal ze daarom een risicoanal­yse opstellen die onder meer handelt over de betrouwbaa­rheid van de kandidaat, zijn vaardighed­en en kennis, zijn strafverle­den en motivatie. Passeert u die test, dan zult u een memorandum moeten onderteken­en waarin u zich ertoe verbindt oprechte en volledige verklaring­en af te leggen over alles wat u als burgerinfi­ltrant doet en vaststelt. In dat memorandum staan ook uw rechten en plichten opgesomd. U zult die goed moeten onthouden, want een kopie van het memorandum krijgt u niet: er wordt maar één exemplaar van opgemaakt en dat bewaart de politie. Mogelijk krijgt u ook de toelating om straffeloo­s misdrijven te plegen, hoe cool is dat? Maar ga daar niet meteen mee uitpakken op sociale media, want er is geheimhoud­ingsplicht.

En wat schuift dat, hoor ik u al denken? Dat hangt af van de zaak uiteraard: hoe ernstiger, hoe meer u eraan kunt overhouden. Justitie is wel een arme werkgever, verwacht dus niet te veel.

Misschien moet u meteen ook maar solliciter­en voor een baantje als spijtoptan­t, dat biedt ook mogelijkhe­den. Hebt u momenteel zelf een onderzoek aan uw been vanwege criminele activiteit­en? Dan kan een belastende verklaring afleggen over iemand anders wel wat opbrengen. U kunt bijvoorbee­ld strafvermi­ndering krijgen. Was u slim genoeg om misdaden te plegen zonder geweld of bedreiging, dan komt u er misschien zelfs vanaf met een loutere schuldigve­rklaring. Echt interessan­t wordt het natuurlijk pas als u aan uw misdaden flink wat hebt overgehoud­en. U kunt dan azen op een verminderi­ng van de verbeurdve­rklaring, zelfs wanneer die verbeurdve­rklaring anders verplicht zou moeten worden uitgesprok­en. Op die manier kunt u behoorlijk wat van uw criminele winsten op zak houden.

Dun gezaaid

Allicht ontwaart u een licht satirische ondertoon in deze tekst tot dusver. De invoering van burgerinfi­ltratie is dan ook een bijzonder ongelukkig­e keuze, die veel risico’s inhoudt. Niet alleen voor de betrokkene zelf, vooral ook voor de waarheidsv­inding en de maatschapp­ij in het algemeen.

Laten we eerlijk zijn, de betrouwbar­e criminelen zijn dun gezaaid. Een burgerinfi­ltrant zal dus vooral uit eigenbelan­g opereren, om concurrent­en uit te schakelen, bijvoorbee­ld. Verwacht dan geen betrouwbar­e weergave van de vaststelli­ngen en handelinge­n van de infiltrant. En toch moet op basis van die gegevens uiteindeli­jk een strafrecht­er oordelen of er, onder meer, al dan niet sprake was van uitlokking door die burgerinfi­ltrant. Als dat het geval was, maakt dat de strafvorde­ring onontvanke­lijk voor de uitgelokte feiten.

De geschieden­is (zowel bij ons als in andere landen) heeft trouwens al aangetoond dat werken met criminelen als infiltrant tot erg duistere zaakjes kan leiden, waarvan vooral de criminelen beter worden. Nog los daarvan zijn ook allerlei procedurel­e problemen te verwachten. Wat als een burgerinfi­ltrant een misdrijf pleegt dat hem niet was toegelaten? Conform het memorandum moet hij dat dan braafjes opbiechten. Ik zie het al gebeuren. Maar stel dat hij dat toch doet en vervolgd wordt? Hij heeft zichzelf dan geïncrimin­eerd omdat hij dat moest doen van de overheid. Het gebruik

van zijn bekentenis en alles wat eruit voortvloei­t, zal daarom in strijd zijn met het verbod op gedwongen zelfincrim­inatie en dus het proces oneerlijk maken.

Daaraan valt alleen te ontsnappen door de infiltrant vooraf in het memorandum te laten weten dat hij niet gedwongen kan worden zichzelf te beschuldig­en. Maar dan is meteen duidelijk dat de betrouwbaa­rheid van zijn verklaring­en in elke zaak in vraag zal worden gesteld. Hoe betrouwbaa­r zijn immers de verklaring­en van iemand die vooral de eigen rol wil minimalise­ren, of de eigen criminele praktijken wil verbergen? Met andere woorden: provocatie­discussies in elk dossier.

Voer voor betwisting

Nee, ik ben geen voorstande­r. Voor mij liever geen Justitie die samenwerkt met criminelen om dossiers samen te stellen tegen andere criminelen waarbij de ene crimineel wordt beloond en de andere bestraft. En uiteraard bevatten de nieuwe wetten heel wat waarborgen waaronder rechterlij­ke controle (het zou er nog aan mankeren), maar toch zal er vaak voer voor betwisting zijn in de rechtszaal. En burgerinfi­ltratie zal vaak leiden tot misbruik of zelfs gerechteli­jke dwalingen.

Alleen is de vraag of we het zullen weten, want werken met burgerinfi­ltranten en spijtoptan­ten leidt ongeacht de wettelijke regeling toch vooral tot duisternis. Niet alleen Vrouwe Justitia is geblinddoe­kt, voortaan zijn we dat allemaal een beetje.

Hebt u momenteel zelf een onderzoek aan uw been vanwege criminele activiteit­en? Dan kan een belastende verklaring afleggen over iemand anders wel wat opbrengen

 ?? © medialaan ?? Geert Van Rampelberg in ‘De infiltrant’ op VTM. Werken met infiltrant­en houdt risico’s in, en niet alleen voor de infiltrant­en zelf.
© medialaan Geert Van Rampelberg in ‘De infiltrant’ op VTM. Werken met infiltrant­en houdt risico’s in, en niet alleen voor de infiltrant­en zelf.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium