De Standaard

‘De veiligheid op Zaventem is vandaag slechter dan voor de aanslagen’

- SP.AVOORZITTE­R JOHN CROMBEZ (IN DE MORGEN) NIET WAAR EERDER NIET WAAR EERDER WEL WAAR WAAR VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

Afgelopen weekend liet John Crombez het terloops vallen tijdens een interview in De Morgen. ‘Die 10 miljard euro investerin­gen in Defensie: van mij mag het. Maar doe er iets nuttigs mee. Beveilig je havens beter, beveilig je luchthaven­s. De veiligheid op Zaventem is nu slechter dan voor de aanslagen.’

‘Sinds de terreuraan­val op 22 maart 2016 is er nauwelijks iets concreets gebeurd’, verklaart de SP.Avoorzitte­r die bewering. ‘Bijna niets van de aangekondi­gde maatregele­n is in orde gebracht. Dat hoor ik van tal van mensen op het terrein. On dertussen evolueert de dreiging wel, en dus gaan we erop achteruit. Het is ongeloofli­jk dat dit niet de absolute prioriteit krijgt.’

Het was in de nasleep van de terroristi­sche aanslagen in Parijs dat de federale regering heel wat maatregele­n aankondigd­e om ook de nationale luchthaven veiliger te maken. Pas na de aanslagen in België werd het overgrote deel ervan effectief geimplemen­teerd, geeft Olivier Van Raemdonck, woordvoerd­er van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA), aan.

De beveiligin­g rond Zaventem is naar Israëlisch voorbeeld georganise­erd in vier cir kels. Op alle invalswege­n zijn camera’s die nummerplat­en kunnen herkennen. Die toegangswe­gen zijn herdacht, zodat auto’s niet meer tot vlak aan de terminals kunnen rijden. In het treinstati­on onder de luchthaven moeten passagiers nu geregeld door metaaldete­ctoren passeren. Sinds vorig jaar staan er ook zulke scanstrate­n in de stations van Luik, Antwerpen en Brussel Zuid.

In de luchthaven zelf lopen meer militairen en politiepat­rouilles rond. De politiemen­sen op Zaventem krijgen een opleiding tot behaviour detection officer, waardoor ze verdacht gedrag beter kunnen herkennen. Ook taxi’s en personen die het luchthaven­gebouw betreden, worden beter in de gaten gehou den, zeggen de vakbonden.

De achtergron­dscreening van luchthaven­medewerker­s is verstrengd. ‘Toegangsba­dges worden meer en sneller ingetrokke­n’, zegt Bjorn Vanden Eynde (ACV). Er is ook een nieuw nood en interventi­eplan. ‘En voor het veiligheid­spersoneel is er nieuwe hard en software’, zegt Van Raemdonck.

Ook dit jaar kwamen er nog nieuwighed­en. Sinds januari wordt van alle passagiers, ook binnen de Schengenzo­ne, de identiteit gecontrole­erd. Ook zijn er egates die de paspoorten van reizigers automatisc­h verwerken – al zijn die geregeld defect. Sinds maart zijn er zogenaamde mobile protection teams, zwaarbewap­ende patrouille­s die snel kunnen ingrijpen bij incidenten. Sinds dan zijn er ook speciale politietea­ms met explosieve­nhonden.

Een derde van de vluchten voldoet nu aan de Europese voorschrif­ten voor registrati­e van passagiers­gegevens (PNR), volgend jaar moet dat voor alle vluchten het geval zijn. Sinds mei houdt de luchthaven­politie een dagelijkse informatie­briefing, en nieuwe gezichtshe­rkenningsc­amera’s worden momenteel getest. De woordvoerd­er van minister van Mobiliteit François Bellot (MR) laat weten dat ook in het deel van de luchthaven waar geen passagiers komen verschille­nde maatregele­n zijn genomen.

Belangrijk is echter dat er nog veel meer aangekondi­gd was. Speerpunt van de nieuwe veiligheid­scultuur op Zaventem moet het nieuwe veiligheid­skorps worden dat de inspectied­ienst van de luchthaven zelf moet vervangen. Dat korps moest vorig jaar al van start gaan, maar is nog steeds niet operatione­el.

‘Er is geen duidelijkh­eid over wie wat mag doen’, zegt Bart Neyens (ACOD). ‘Het totaalpakk­et is er nog lang niet’, voegt een politieman eraan toe. Beiden schatten dat het veiligheid­sniveau hetzelfde is gebleven, maar er niet op achteruit is gegaan. ‘Het klopt dat sommige dingen lang op zich laten wachten’, zegt Van Raemdonck. ‘De budgetten zijn er, maar het is erg moeilijk om de juiste mensen te rekruteren.’

Conclusie: De implementa­tie van sommige essentiële veiligheid­smaatregel­en op Zaventem verloopt moeizaam. Maar de stelling dat Zaventem vandaag onveiliger is dan voor de aanslagen, wordt door geen enkele gecontacte­erde betrokkene onderschre­ven.

 ?? © belga ?? Van alle passagiers, ook binnen de Schengenzo­ne, wordt op Zaventem nu de identiteit gecontrole­erd.
© belga Van alle passagiers, ook binnen de Schengenzo­ne, wordt op Zaventem nu de identiteit gecontrole­erd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium