De Standaard

Leterme ligt onder vuur in Zweden

In een kritisch rapport laakt KPMG de manier waarop Yves Leterme de internatio­nale organisati­e Idea leidt. De consultant maakt ook gewag van pestgedrag en discrimina­tie.

- VAN ONZE REDACTEUR CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK

Leidt hij Idea te ‘autoritair’?

In de audit van het consultanc­ybureau KPMG wordt het beeld geschetst van een organisati­e die voor de komst van Leterme al vierkant draaide. In 2016 moest Idea nog eens extra bezuinigen omdat verschille­nde landen/donateurs de geldkraan dicht hadden gedraaid, blijkt uit het rapport waar de Zweedse nieuwssite Omvärlden vandaag over bericht en dat De Standaard kon inkijken. KPMG Stockholm ondervroeg een dertigtal medewerker­s en voormalige medewerker­s.

Leterme is sinds 2014 secretaris­generaal van Idea. Die intergouve­rnementele organisati­e is gevestigd in Zweden en verleent steun en advies aan landen die de weg naar meer democratie willen opgaan. Hij krijgt krediet voor de doortasten­de beslissing­en die hij heeft genomen na de budgetknip, maar de audit stipt het ‘groot wantrouwen’ binnen de organisati­e tegenover de secretaris­generaal en het management aan.

Er wordt gewezen op ‘ernstige tekortkomi­ngen’ over de manier waarop de veranderin­gen binnen de organisati­e begeleid worden. Er is weinig inspraak bij beslissing­en en slechte communicat­ie erover. ‘Wie kritiek heeft, vreest repercussi­es’, staat in het rapport. Die perceptie bij het personeel ontstaat door het ‘autoritair­e leiderscha­p van de secretaris­generaal en een gebrek aan collectiev­e beslissing­smacht’.

Hoewel Idea een organisati­e is waar veertig nationalit­eiten werken, is een inclusieve werkomgevi­ng ‘geen prioriteit’ voor het management. ‘Er zijn geen meldingen van seksueel grensovers­chrijdend gedrag, maar wel verschille­nde meldingen van mogelijke discrimina­tie, voorkeursb­ehandeling­en en pesten. De meningen verschille­n wel over de ernst van de incidenten en de efficiënti­e waarmee het management ze heeft aangepakt.’

‘Er is een “groot wantrouwen” tegenover de secretaris­generaal en het management’ UIT HET KPMGRAPPOR­T

‘Neen, ik voel mij niet bedreigd in mijn positie’ YVES LETERME Secretaris­generaal Idea

In Zweden of overal

De audit kwam er nadat was uitgelekt dat Leterme Belgische belastinge­n had laten terugbetal­en door Idea. Die terugbetal­ing kwam aan het licht na een anonieme tip. Maar over het belastingg­eschil geeft het rapport Leterme het voordeel van de twijfel. Er was afgesproke­n dat hij zijn loon – 14.362 euro per maand – netto op zijn rekening zou krijgen. Maar in de communicat­ie over en de onderhande­lingen van het loon was niet duidelijk of die netto sloeg op Zweden of ook wereldwijd gold. Leterme ging uit van het tweede omdat dat bij de Oeso, waar hij voordien

werkte, ook de gewoonte was.

Het dossier werd in alle integritei­t en juridisch correct behandeld, vindt KPMG. De consultant stipt ook aan dat het niet de eerste keer is dat er bij Idea een belastingg­eschil opduikt dat leidt tot terugbetal­ing, maar wel voor het eerst is dat de secretaris­generaal geld teruggesto­rt krijgt.

Het rapport wordt vrijdag besproken op een buitengewo­ne bestuursve­rgadering van de landen/ leden. Tot dan blijft het afwachten of Zweden – als grootste donateur – zijn bijdrage aan Idea gaat betalen. Na de berichten over het belastingg­eschil werd de betaling opgeschort. ‘Ik zie enorme tekortkomi­ngen en ben erg overstuur door de manier waarop Idea bestuurd wordt’, reageert de Zweedse staatssecr­etaris voor Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Eva Svedling aan Omvärlden.

‘Ik geef geen commentaar op de inhoud van het rapport’, zegt Leterme. ‘Elke audit bevat verbeterpu­nten en wij staan open voor opbouwende kritiek. Dat ook mensen bevraagd werden van wie het contract niet werd verlengd, verklaart misschien veel van wat in deze audit staat. Nee, ik voel mij niet bedreigd in mijn positie.’

 ??  ??
 ?? © BELGA ?? Leterme krijgt krediet voor de doortasten­de beslissing­en die hij heeft genomen na de budgetknip.
© BELGA Leterme krijgt krediet voor de doortasten­de beslissing­en die hij heeft genomen na de budgetknip.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium