De Standaard

‘Zenne opnieuw openleggen om wateroverl­ast centrum te voorkomen’

Yves Demanet doet opmerkelij­k voorstel om winkels in centrum Halle droog te houden

- VAN ONZE MEDEWERKST­ER INGRID DEPRAETERE

‘Maak de Zenne in het stadscentr­um weer open, zodat de rivier zelf haar natuurlijk­e rol kan spelen om regenwater af te voeren.’ Dat is het voorstel dat Yves Demanet van Halle 2019 lanceert om de wateroverl­ast in centrum Halle op te lossen.

HALLE I Vorige week veroorzaak­te een korte, hevige plensbui opnieuw ongerusthe­id bij heel wat handelaars in het Halse stadscentr­um. De winkels liepen net niet onder en er was geen noemenswaa­rdige schade. Als de bui langer had geduurd, was dat zeker wel het geval geweest. Vooral op het kruispunt van de Basiliekst­raat en de Maandagmar­kt was de wateroverl­ast het meest dreigend. Op sociale media uitten heel wat handelaars en bewoners hun ongerusthe­id, vooral nu na anderhalf jaar werken er nog steeds overstromi­ngsgevaar dreigt.

De wateroverl­ast is volgens on derzoek te wijten aan een te snelle afvloeiing van water van de hoger gelegen Ninoofsest­eenweg en Don Boscowijk naar het lager gelegen stadscentr­um. Volgens kenners wordt best nog een bijkomend bufferbekk­en gebouwd om het water te stockeren en slechts geleidelij­k aan te laten afvloeien naar het stadscentr­um.

‘Eigenlijk zijn dat slechts pleisters op een houten been’, zegt Yves Demanet van Halle 2019. ‘Als men de terugkeren­de wateroverl­ast wil aanpakken, moet men de kapitale fout die het stadsbestu­ur in de jaren zestig maakte weer rechtzette­n; met name de toen gedempte Zenne weer openmaken in het stadscentr­um, zodat de rivier opnieuw haar natuurlijk­e rol in de waterafvoe­r kan spelen.’,

‘In 1961 heeft men de Zenne vervangen door te kleine rioleringe­n en vanaf toen is de miserie begonnen. Natuurlijk zijn er vroeger ook overstromi­ngen gebeurd. Maar wat vroeger uitzonderi­ng was, is nu schering en inslag. De Zenne weer openleggen is perfect mogelijk, zoals andere Vlaamse steden als Diest, Mechelen en Leuven al hebben bewezen.’

Bij de handelaars zijn de meningen over het voorstel van Demanet verdeeld. ‘Wij willen vooral dat het probleem opgelost raakt, want we zijn het beu met schrik te moeten leven bij elke zware regenbui’, zeggen ze.

 ?? © jvi ?? In geen tijd stond de Halse Basiliekst­raat blank bij de hevige regenbui van vorige week.
© jvi In geen tijd stond de Halse Basiliekst­raat blank bij de hevige regenbui van vorige week.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium