De Standaard

Niemand zit te wachten op gemeenscha­psdienst

Geen enkele minister van Werk gaat de gemeenscha­psdienst voor langdurig werklozen opzetten. Waarom moest die er dan komen?

- VAN ONZE REDACTEUR JANFREDERI­K ABBELOOS

BRUSSEL I De arbeidsdea­l die de federale regering in juli afklopte, bepaalt dat de minister van Werk, Kris Peeters (CD&V), de gemeenscha­psdienst voor langdurig werklozen mogelijk maakt. Het is een van de activerend­e maatregele­n, nu de krapte op de arbeidsmar­kt groter wordt (DS 22 augustus).

De gemeenscha­psdienst werd al aangekondi­gd in het regeerakko­ord van 2014. Dat de maatregel tot nu toe in het slop zat, komt omdat er weinig animo voor is bij de gewesten. Die moeten de maatregel concreet uitwerken. Ook vandaag blijft Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (NVA) op de rem staan. ‘We hebben eigen instrument­en en die werken goed’, zegt zijn woordvoerd­er. ‘We zitten hier niet op te wachten.’

Concreet verwijst Muyters naar het wijkwerken dat begin dit jaar werd gelanceerd. Daarbij kunnen langdurig werkzoeken­den enkele uren per week klusjes uitvoeren bij iemand thuis of in een school, gemeente, OCMW ... In tegenstell­ing tot een gemeenscha­psdienst ontvangen ze daarvoor een vergoeding van 4,10 euro per uur boven op hun uitkering. Het systeem is ook niet beperkt tot twee halve dagen per week, zoals de gemeenscha­psdienst uit het regeerakko­ord voorschrij­ft.

Ook in de andere gewesten overheerst de scepsis. De Brusselse minister van Werk, Didier Gosuin (Défi), spreekt van een puur ideologisc­he maatregel die geen enkel effect zou hebben op de activering. ‘En die bovendien veel geld kost. Waar moeten die werklozen dan bijklussen? Dat moet omkaderd worden, ze moeten verzekerd zijn, er moet een zekere opleiding zijn. En waarvoor?’

Dode letter

De Waalse minister van Werk, PierreYves Jeholet (MR), is milder voor de deal, die hij ‘zonder taboes’ zal bestuderen. Maar in de maatregele­n die hij nu al uitrolt, zoals de steun voor wie een opleiding volgt tot een knelpuntbe­roep, ontbreekt de gemeenscha­psdienst. Jeholet liet zich trouwens al eerder kritisch uit over de meerwaarde van werklozen klusjes te laten doen zonder dat ze nieuwe competenti­es leren.

Als niemand zit te wachten op de gemeenscha­psdienst, waarom wil de federale regering die dan toch operatione­el maken? Binnen de meerderhei­d wijst men naar Open VLD, dat de maatregel absoluut wilde. Kamerlid Egbert Lachaert diende daartoe eerder dit jaar nog een wetsvoorst­el in. Hij begrijpt de houding van Muyters niet. ‘Op het ene niveau keurt de NVA een maatregel goed die ze op een ander niveau niet lust. Terwijl dit perfect naast het wijkwerken kan bestaan.’ Lachaert beseft dat de wet deze regeerperi­ode dode letter zal blijven. ‘Maar er zijn straks verkiezing­en. Misschien wil de opvolger van Muyters er wel mee aan de slag. Dankzij ons kan die dat.’

Zo loopt een van de meer controvers­iële elementen uit het regeerakko­ord van de regering Michel op een sisser af. Begin deze zomer had het Grondwette­lijk Hof immers al de gemeenscha­psdienst voor leefloners via het OCMW vernietigd. Ook voor die gemeenscha­psdienst was er op het terrein trouwens weinig animo. In 2017 verrichtte­n slechts 113 van de 140.000 leefloners gemeenscha­psdienst.

‘Dit is een puur ideologisc­he maatregel die geen enkel effect zou hebben’

DIDIER GOSUIN

Brussels minister van Werk (Défi)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium