De Standaard

‘All the president’s crooks’

Trump is aangeslage­n maar niet knockout

- VAN ONZE REDACTRICE

KARIN DE RUYTER

BRUSSEL I Volgens The New York Times konden zelfs Trumps medewerker­s in het Witte Huis dinsdagavo­nd niet goed inschatten hoe rampzalig de dag van de ‘twee courtroom dramas’ was geweest voor hun baas. Zijn woordvoers­ter, Sarah Sanders, normaal nochtans niet op haar mondje gevallen, bleef het antwoord schuldig toen ze vragen kreeg over Cohen en Manafort. ‘I don’t have

anything for you on that’, antwoordde ze aan een CNNreporte­r in het Witte Huis – ‘Ik kan je daar niets over vertellen’.

Michael Cohen, ooit Trumps ‘fixer’ voor onfrisse zaakjes, bekende dinsdag dat hij twee vrouwen die beweerden dat ze ooit een affaire hadden met de Amerikaans­e president, betaald had om te zwijgen. Hij deed dat in opdracht van ‘de kandidaat’, zei hij. Daarmee bedoelde hij Donald Trump. Vooral zijn bevestigin­g dat het de bedoeling was om zo de verkiezing­suitslag te beïnvloede­n, was een klap voor Trump. Op die manier maakte Cohen zijn vroegere opdrachtge­ver impliciet medeschuld­ig aan inbreuken op de wet op de campagnefi­nanciering.

De veroordeli­ng van Trumps excampagne­leider Paul Manafort

(DS 22 augustus) wegens fraude en belastingo­ntduiking en de bekentenis­sen van Cohen versterken de positie van speciaal aanklager Robert Mueller, die de Ruslandcon­necties van Trumps campagnete­am en diens eventuele belemmerin­g van de rechtsgang onderzoekt. De ontknoping van de rechtszake­n bewijst dat zijn onderzoek niet zomaar een ‘heksenjach­t’ is, zoals Trump blijft beweren. Onafhankel­ijke rechters hebben zich erover uitgesprok­en.

Moeras

De kans is bovendien reëel dat Manafort en Cohen, in ruil voor een mildere straf, samenwerke­n met Mueller. Cohen liet gisteren via zijn advocaat al weten dat hij ‘alles’ wil vertellen wat hij weet – en dat hij wel het een en ander weet. Niemand weet hoeveel schadelijk­e informatie over Trump hij nog heeft. Cohen pakte eerder al uit met geluidsopn­ames van vertrouwel­ijke gesprekken uit de periode dat hij nog diens advocaat was.

De rechtszake­n rond Cohen en Manafort tonen ook aan dat de Amerikaans­e president zich heeft laten omringen door weinig betrouwbar­e figuren. Nu zijn er al vijf van zijn vroegere nauwe medewerker­s strafrecht­elijk veroordeel­d (zie hiernaast). De Ameri kaanse pers omschrijft ze inmiddels als ‘All the president’s crooks’, verwijzend naar ‘All the presi

dent’s men’, de film uit 1976 over het Watergates­chandaal. Trump beloofde ‘het moeras’ in Washington te dempen, maar blijkt zich zelf comfortabe­l in het midden ervan genesteld te hebben.

Geen smoking gun

Ondanks de duidelijke verwijzing­en naar Trump door Cohen, is er nog steeds geen ‘smoking gun’ die de positie van de president onhoudbaar maakt, vonden veel commentato­ren gisteren. Volgens de wettelijke interpreta­ties en de praktijken van het ministerie van Justitie wordt een president niet vervolgd zolang hij in functie is, schreef The Washington Post, en al helemaal niet voor misdrijven begaan vóór zijn presidents­chap.

Kans is reëel dat Manafort en Cohen, in ruil voor mildere straf, samenwerke­n met speciaal aanklager Robert Mueller In Washington duikt ‘het iwoord’ plots weer op. Impeachmen­t zou een heet verkiezing­sthema kunnen worden

Wel duikt nu plots ‘het iwoord’ – impeachmen­t – weer op, in Washington. Cohen heeft de Democraten voldoende munitie gegeven om hoorzittin­gen te eisen rond het eventuele opstarten van een afzettings­procedure – als ze in november tenminste de meerderhei­d heroveren in het Huis van Afgevaardi­gden. Het Huis heeft het recht om zo’n procedure in gang te zetten. Maar nu lijkt het bijna onvermijde­lijk dat de impeachmen­t een heet verkiezing­sthema wordt, de komende maanden.

Als een van je intimi door het gerecht gepakt wordt, heb je misschien gewoon tegenslag gehad. Maar als het twee keer gebeurt, op dezelfde dag, dan ben je roekeloos geweest. Roekeloos is Donald Trump ongetwijfe­ld. Dat is typisch voor mensen van zijn slag, zeker naarmate hun bokkenspro­ngen groter worden. Vroeg of laat ontdekken ze dat ze toch niet boven de wet staan. En eindigt hun grootheids­waan tussen de vier muren van een cel.

Michael Cohens schuldbeke­ntenis is een nog hardere klap voor Donald Trump dan de veroordeli­ng van Paul Manafort. Maar laten we eerlijk zijn: veel verschil is er niet. Cohen heeft bekend dat hij de financiële campagnere­gels heeft overtreden door smeergeld te betalen aan twee vrouwen, vermeende gewezen minnaresse­n van ene Donald Trump. Dat gebeurde midden in de verkiezing­scampagne van 2016 en ‘in opdracht van de kandidaat’, zegt Cohen.

Het bedrog en de schijnheil­igheid van die kandidaat, die crooked Hillary Clinton van corruptie beschuldig­de, is niet het belangrijk­ste. Interessan­ter is de reële kans dat Trump op zijn beurt zal worden vervolgd. Overtredin­gen van de financiële campagnere­gels zijn in de VS geen lachertje. Op een bewuste overtredin­g voor een bedrag van meer dan 25.000 dollar staat vijf jaar cel. Eén enkele betaling van Cohen in opdracht van Trump was al goed voor 130.000 dollar.

Zonder schaamte

Een normale politicus zou het besterven van schaamte als uitlekte dat hij het stilzwijge­n van een pornoactri­ce had gekocht. Een normale politicus zou zijn loopbaan en zijn reputatie verwoest zien. Maar zoals we allemaal weten, is Trump in geen enkel opzicht normaal, heeft hij geen reputatie om te redden en weet hij niet wat schaamte is.

Zeven jaar geleden stelde een federale grand jury exsenator en presidents­kandidaat John Edwards in beschuldig­ing wegens zes inbreuken op de financiële campagnere­gels. Ook hij had zwijggeld betaald om een buitenecht­elijke affaire in de doofpot te stoppen. Edwards had het geluk dat een jury het niet eens kon worden over de meeste aanklachte­n en het ministerie van Justitie geen nieuw proces begon. Hij verdween van het toneel en zijn politieke loopbaan was voorgoed voorbij.

Je kunt je moeilijk voorstelle­n dat Trump Edwards’ voorbeeld zal volgen. Hij staat te graag in de schijnwerp­ers. John Edwards werd verketterd omdat hij zijn vrouw, die aan kanker leed, had verlaten. Maar zelfs hij had meer fatsoen en waardighei­d dan Donald Trump.

De meeste commentato­ren hebben tot nu toe over impeachmen­tscenario’s gespeculee­rd. De druk is groot, zelfs zonder bewijzen van een samenzweri­ng met een vijandige buitenland­se macht om de verkiezing­en te manipulere­n. De huidige overtredin­gen van de campagnere­gels volstaan om een afzettings­procedure te rechtvaard­igen.

Maar zelfs als de voorspelli­ngen uitkomen en de Democraten dit najaar een meerderhei­d in het Huis van Afgevaardi­gden veroveren, zodat het Huis de president kan afzetten, volgt er onvermijde­lijk een proces in de RICHARD WOLFFE

Wie? Commentato­r voor ‘The Guardian’. Wat? We moeten niet naar Nixon, maar naar diens vicepresid­ent Spiro Agnew kijken als we willen weten hoe het met Donald Trump kan aflopen. Zal ook Trump uiteindeli­jk schuld bekennen in ruil voor strafvermi­ndering? Senaat. Daar zouden de Democraten de steun van de Republikei­nen nodig hebben, en die zullen hun president niet veroordele­n – zelfs niet als er opnamen aan het licht zouden komen waarin Trump over een samenzweri­ng met de Russen praat.

Nixons Witte Huis

De schuldbeke­ntenis van Michael Cohen lijkt erop te wijzen dat we op de verkeerde figuur uit het Nixontijdp­erk focusten. President Nixon werd tot aftreden gedwongen door zijn partij en door zijn schaamtege­voel. Die twee factoren spelen nu niet mee. We kijken beter naar Nixons eerste vicepresid­ent, Spiro Agnew, die ontslag moest nemen nadat hij van samenzweri­ng, belastingo­ntduiking en omkoping werd beschuldig­d. Een jaar na zijn herverkiez­ing pleitte hij schuldig aan belastingo­ntduiking en trad hij af.

De val van Pablo Escobars drugskarte­l begon toen hij in Colombia in de politiek stapte. Wellicht eindigt het veel kleinere imperium van Trump op dezelfde manier

Tot op het eind hield Agnew vol dat de aanklachte­n op leugens gebaseerd waren. Zijn advocaten beweerden dat een vicepresid­ent in functie niet vervolgd kon worden. Geen van beide argumenten hielden stand. Zoals een van Agnews advocaten onlangs schreef, belet niets in de Amerikaans­e grondwet de vervolging van een president of een vicepresid­ent.

Strafvermi­ndering

Zal Trump in de verleiding komen om op zijn beurt schuld te bekennen in ruil voor strafvermi­ndering? Zijn zijn politieke loopbaan en de liefde van zijn aanhangers hem het risico van vijf jaar cel waard – en van het verlies van een flink stuk van zijn fortuin? Misschien zal hij beslissen dat zijn achterban hem nooit in de steek zal laten. En dat nog eens vier jaar in het Witte Huis eigenlijk even erg is als vijf jaar in de cel. Uit schaamte zal hij hoe dan ook niet afhaken.

Donald Trumps karakter kennen we inmiddels maar al te goed. Maar we weten nog lang niet alles over de samenzweri­ngen om de verkiezing van 2016 te manipulere­n. Als Trump geen kandidaat was geworden, hadden zijn handlanger­s ongestoord kunnen doorgaan met het witwassen van Russisch geld, het ontduiken van belastinge­n en het betalen van zwijggeld. Maar nu hij verkozen is, nemen alle politie en inlichting­endiensten met enig zelfrespec­t hem onder de loep, in Washington en elders. De val van het drugskarte­l van Pablo Escobar begon toen hij in Colombia in de politiek stapte. Het veel kleinere imperium van Trump zou wel eens op dezelfde manier kunnen eindigen.

Als kandidaat voorspelde Donald Trump dat hij zou winnen en winnen tot het zijn aanhangers te veel zou worden. Hij fantaseerd­e dat ze hem zouden smeken: ‘Stop alsjeblief­t met winnen, dit is verschrikk­elijk’. De profetie dreigt uit te komen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © RLOppenhei­mer ??
© RLOppenhei­mer
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium