De Standaard

Duurste transfer ooit tussen twee Belgische clubs

Club Brugge kaapt spits Rezaei weg bij Charleroi

- (bvv, jve, gegy, jug)

Jelle Vossen is drie weken out met een knieblessu­re, Wesley Moraes is nog tot half september geschorst. Speelt Club Brugge zondag tegen Anderlecht al met zijn nieuwe centrumspi­ts Kaveh Rezaei? Hij heeft wel wat last van zijn knie, maar hem speelklaar en speelgerec­htigd krijgen voor de topper moet zeker lukken.

Club deed heel wat moeite om de transfer gisteren rond te krijgen. Het had de aanvaller al een contract voorgelegd van vier seizoenen met een héél mooi jaarsalari­s, maar Charleroi wilde zijn spits niet zomaar lossen. “Aangezien we niet breed zitten in ons offensieve compartime­nt moet er boter bij de vis komen”, stelde Charleroim­anager Mehdi Bayat aan Le Soir. “Op sportief vlak was er bij ons geen enkele bereidwill­igheid om Rezaei te laten gaan, maar Club biedt hem een hallucinan­t salaris. Hier was hij al een grootverdi­ener, maar dat verbleekt nog met wat hij in Brugge kan verdienen.”

De Karolo’s spartelden wel wat tegen, maar begrepen ook al snel dat de speler onhoudbaar was. Dat hield hen niet tegen om het onderste uit de kan te halen. Tot nu toe was Ilombé Mboyo de duurste transfer ooit tussen twee Belgische clubs sinds hij in 2013 voor 4,5 miljoen euro van AA Gent naar RC Genk verhuisde. Nu neemt Rezaei die scepter over.

Club Brugge betaalt 5 miljoen plus bonussen voor Rezaei en gaf de Waalse club ook nog een percentage op een latere doorverkoo­p. Daarmee doet blauwzwart doet een nooit eerder geziene inspanning. Tot nu toe telde Club nooit meer dan 4 miljoen neer voor een speler, zijnde Hans Vanaken en Koen Daerden.

Bedoeling in Jan Breydel is dat Rezaei als diepe spits gaat concurrere­n met de jonge Wesley Moraes. Vorig seizoen was de Iraniër op Mambourg alvast goed voor 16 goals en 6 assists. Dit jaar maakte hij al drie goals in vier duels. Ook Anderlecht hield hem in de gaten, maar paarswit koos voor anderen.

Charleroi doet op zijn beurt een gouden zaak. Het haalde Rezaei vorig seizoen bijna gratis – enkel wat tekengeld – uit Iran. Uit dankbaarhe­id voor de unieke kans in Europa tekende de spits onlangs een nieuw contract voor vijf seizoenen. Zo gaf hij Charleroi een betere onderhande­lingsposit­ie en troefde hij Neeskens Kebano (4 miljoen naar Genk) af als duurste uitgaande transfer uit het Zwarte Land.

Vervanger

Charleroi vond gisteren al een vervanger voor Rezaei. De Zebra’s huren Viktor Osimhen (19) van Wolfsburg als nieuwe targetspit­s. De Nigeriaan was in 2015 op het WK U17 nog de topschutte­r en beste speler van het tornooi. Hij werd toen een wonderkind genoemd en versierde een transfer naar Wolfsburg. Alleen kwam hij daar niet verder dan 14 matchen en geen enkele treffer.

Eerder deze zomer testte Osimhen nog bij Zulte Waregem, maar daar kwam de targetspit­s niet tot een deal. Hij werd ook even gelinkt aan Club Brugge, maar ook daar werd geen doorbraak geforceerd. Nu kan de tweevoudig­e Nigeriaans­e internatio­nal het één seizoen lang proberen bij Charleroi.

Een andere naam die circuleert op Mambourg is Dylan De Belder (26) van Cercle Brugge. Vorig seizoen goed voor 5 goals en 2 assists in 1B, maar Cercle is niet geneigd hem te laten gaan en Charleroi ziet hem zeker niet als aanvalslei­der. In de nasleep van de deal Rezaei praatten de Carolo’s ook nog met Sander Coopman, de middenveld­er van Club.

Charleroi doet gouden zaak. Het haalde Rezaei vorig jaar bijna gratis – enkel wat tekengeld – uit Iran

 ??  ??
 ?? © Jasper Jacobs/belga ?? Bij Club moet Kaveh Rezaei als diepe spits concurrere­n met de jonge Wesley Moraes.
© Jasper Jacobs/belga Bij Club moet Kaveh Rezaei als diepe spits concurrere­n met de jonge Wesley Moraes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium