De Standaard

NOG LANG GEEN WATERGATE

- BART STURTEWAGE­N

De veroordeli­ng van een van Donald Trumps campagnele­iders wegens fraude en de schuldbeke­ntenis van Trumps exadvocaat over het betalen van zwijggeld aan exminnares­sen met middelen uit de campagnepo­t roepen herinnerin­gen op aan het Watergates­chandaal dat in de jaren zeventig president Richard Nixon tot ontslag dwong. Als het gerecht en speciale aanklagers erin slagen mensen in de kleine kring rond de president – all the president’s men – juridisch in de tang te nemen, verschuift de dynamiek in de krachtmeti­ng met een vrijwel onaantastb­aar staatshoof­d.

Toch is dit nog lang geen Watergate. Het is één ding om te kunnen bewijzen dat campagnege­ld onwettig is gebruikt, doorgaans staat daar alleen een fikse geldboete tegenover. Iets heel anders is het om onomstotel­ijk aan te tonen dat de campagnele­iders van de president, onder wie zijn zoon Donald jr., Russische agenten ontmoetten om schadelijk­e informatie over zijn concurrent­e, Hillary Clinton, te verwerven en de verkiezing­en te beïnvloede­n, én dat de president daar vooraf van wist en er nadien over loog.

Speciaal aanklager Robert Mueller mag dan een stap dichter zijn bij het bouwen van een rechtszaak tegen de president, de weg daarheen is nog lang en vol hinderniss­en. Trump kan op een voor hem geschikt moment beslissen zijn vroegere campagnele­ider gratie te verlenen, hoewel dat politiek een risico is en de timing dus cruciaal. En over een advocaat die van zijn eerste leugen niet is doodgegaan, maakt hij zich, blijkens een laconieke tweet, ook geen al te grote zorgen.

Politiek is het grootste gevaar voor Trump dat zijn aanhang bij de komende tussentijd­se verkiezing­en minder gemotiveer­d is. Dat kan zijn meerderhei­d in het Huis van Afgevaardi­gden in het gedrang brengen. Die in de Senaat, waar een eventuele afzettings­procedure zijn beslag zou krijgen, is veel minder kwetsbaar.

Maar het zou niet de eerste keer zijn dat Trump een schijnbare catastrofe omzet in nieuwe energie voor een onophoudel­ijke campagne. Bewijst de gedrevenhe­id van de bedienaren van het establishm­ent om hem ten val te brengen niet dat hij bezig is veranderin­g te brengen en het politieke moeras droog te leggen? Niets wijst erop dat er sleet komt op het narratief waarmee de voormalige casinobaas en televisies­ter zich als kampioen van de gewone man wist te presentere­n. Het lijkt er integendee­l op dat hij stilaan meer greep krijgt op de hefbomen van de macht en zich omringt met sterkere figuren dan bij de start. Voor weddenscha­ppen over zijn gedwongen ontslag is het nog veel te vroeg.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Trump een catastrofe omzet in nieuwe energie

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium