De Standaard

Tot Kruibeke, en niet verder

- VAN ONZE REDACTEUR YVES DELEPELEIR­E

BRUSSEL I Bij een politiecon­trole op bussen van De Lijn in Kruibeke werden gisteren in alle vroegte achttien migranten opgepakt die ’s nachts hadden geprobeerd om op de snelwegpar­king langs de E17 in een vrachtwage­n te klimmen. De korpschef van Kruibeke, Wim Pieteraere­ns, had vorige week aangekondi­gd dat zijn korps niet langer actief migranten zou opsporen, omdat het geen zin heeft. ‘De volgende dag staan ze er opnieuw, omdat ze door de Dienst Vreemdelin­genzaken worden vrijgelate­n’, zei hij. Alleen bij een klacht zou de politie nog uitrukken. Net dat is gisteren gebeurd.

Het was De Lijn die Kruibeke had gevraagd te controlere­n, omdat de buschauffe­urs al enige tijd overlast ondervinde­n van de migranten die niet willen betalen en zich soms agressief gedragen. Pieteraere­ns: ‘De vraag van De Lijn kwam al twee weken geleden. Ook buurtbewon­ers klaagden al langer. Door de aanwezighe­id van migranten wilde een buschauffe­ur soms niet meer aan een halte stoppen, waardoor mensen niet op hun werk raakten.’

In ieder geval: deze actie stond al langer gepland, zegt Pieteraere­ns, en kwam er niet nadat hij vorig weekend de kat de bel had aangebonde­n met de melding dat het dweilen met de kraan open is. Sindsdien was het beeld ontstaan dat staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) en minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA) het probleem van illegale migranten op doorreis naar Engeland niet de baas kunnen. De Britse krant The Times schreef zelfs dat België de migranten gewoon doorlaat.

Van de gerichte actie in Kruibeke maakten beiden gisteren gebruik om dat beeld bij te stellen. ‘Vanochtend contact gehad met korpschef Wim Pieteraere­ns. Voor wie eraan mocht twijfelen: lokale politie Kruibeke zit helemaal op zelfde lijn als federale politie. We doen samen acties tegen illegale transmigra­tie die ZIN hebben’, reageerde Jambon op sociale media. Volgens hem moet de politie de strijd tegen mensensmok­kel blijven

voeren ‘in afwachting van structurel­e oplossinge­n op internatio­naal niveau. ‘Wie weet hoeveel keer groter het probleem zou geweest zijn zonder onze gezamenlij­ke inspanning­en.’

Gistermidd­ag maakte Pieteraere­ns zich geen illusies: ‘Morgen staan de migranten hier weer’, zei hij na de actie. Daarop tweette staatssecr­etaris Francken dat alle opgepakte volwassen migranten in Kruibeke in gesloten centra worden opgesloten.

‘Superopmer­kelijk’, zei Pieteraere­ns, toen we hem nadien belden. Op dat moment had hij zelf nog maar weet van vier opsluiting­sbevelen. ‘Twee worden naar het gesloten centrum in Brugge gestuurd, twee naar Vottem.’

Repatriëre­n onmogelijk

‘Het is des te opmerkelij­ker,’ zei Pieteraere­ns nog, ‘omdat deze beslissing niet strookt met wat de staatssecr­etaris dinsdag heeft gezegd: dat het weinig zin heeft om migranten tegen 200 euro per dag vast te zetten als je ze toch niet kan terugsture­n. Ook nu gaat het allemaal over Eritreeërs die je niet uitgewezen krijgt.’

Francken zei gisteren dat uitwijzen naar Eritrea onmogelijk is. Het is nog maar de vraag of de opsluiting van de Eritreeërs daardoor niet onwettig is. Hij kondigde weliswaar aan dat zijn diensten een ‘grondige identiteit­scheck’ zullen doen. Mogelijk komen sommigen uit Ethiopië; dan zou een repatriëri­ng wel mogelijk zijn.

Waarschijn­lijker is dat identifica­tie zeer moeilijk wordt en dat alle achttien migranten na verloop van tijd weer vrijgelate­n moeten worden. Hun opsluiting kost de belastingb­etaler 3.600 euro per dag.

Kritiek raakte NVA

Met hun kordate communicat­ie en maatregele­n van gisteren wilden Jambon en Francken duidelijk maken dat ze het probleem van illegale migranten op Belgisch grondgebie­d die hier geen asiel willen vragen, wel degelijk aanpakken – en dat ze resultaten boeken. Het toont aan hoe hard de kritiek van lokale korpsen en burgemeest­ers is binnengeko­men. Die raakte de partij, met het oog op de gemeentera­adsverkiez­ingen, op haar zwakste plek: haar veiligheid­s en migratiebe­leid. Er moest een nieuwe lijn in het zand getrokken worden. Tot hier en niet verder.

In de nacht van dinsdag op woensdag pakten de lokale en federale politie op de snelwegpar­king van Wetteren trouwens ook 27 migranten administra­tief op. ‘Ik kan mij niet voorstelle­n dat die ook allemaal dezelfde behandelin­g zullen krijgen als de migranten die in Kruibeke zijn opgepakt’, zegt Pieteraere­ns. De Dienst Vreemdelin­genzaken liet gisteravon­d weten nog niet alle pv’s te hebben ontvangen. ‘We zijn begonnen elk dossier te behandelen. Dat zal nog wat tijd vragen. Zonder twijfel voor morgen.’

Alle volwassen migranten die in Kruibeke zijn opgepakt, worden opgesloten, ook al kunnen ze wellicht niet worden uitgewezen. Het beeld dat de NVA het probleem niet de baas kan, moest worden bijgesteld.

De kritiek van lokale politiekor­psen raakte de NVA op haar zwakste plek: haar veiligheid­sen migratiebe­leid

 ?? © Sebastian Steveniers ?? Transmigra­nten proberen in Kruibeke in vrachtwage­ns te klimmen, zoals een reportage in deze krant zaterdag al duidelijk maakte.
© Sebastian Steveniers Transmigra­nten proberen in Kruibeke in vrachtwage­ns te klimmen, zoals een reportage in deze krant zaterdag al duidelijk maakte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium