De Standaard

‘In plaats van met elkaar om te gaan als kat en hond, openen we de deur’

-

BRUSSEL I ‘We willen vooral tijdswinst boeken, door de overtreder telkens de foto te tonen’, zegt Edward Landtsheer­e, woordvoerd­er van Justitie. Exacte cijfers zijn er niet, maar veel chauffeurs vechten hun verkeersbo­ete aan, als ze een bericht over de overtredin­g in de bus krijgen. Daar kruipt tijd en energie in voor de administra­tie.

‘Door chauffeurs meteen de foto te tonen, hopen we dat ze sneller hun boete zullen betalen’, zegt Landtsheer­e. ‘Anderzijds: als sprake is van fraude, bijvoorbee­ld omdat iemand jouw nummerplaa­t kopieerde en geflitst werd, dan zal dit ook sneller aan het licht komen.’

Hoe die flitsfoto straks bij u terechtkom­t, dat onderzoekt Justitie nog. Een optie is dat de overtreder de foto kan bekijken via het internet.

Kom kijken op kantoor

‘Vandaag krijgt in principe geen enkele chauffeur de foto thuis toegestuur­d’, verduideli­jkt Landtsheer­e. ‘De foto is beschikbaa­r voor wie de overtredin­g aanvecht. Hoe dat gebeurt, verschilt tussen de politiezon­es onderling. Sommige zones staan toe dat een chauffeur de foto op het commissari­aat komt inkijken.’

‘Andere zones oordelen dat de chauffeur de boete formeel moet betwisten. In dat geval wordt het automatisc­he proces om de boete te innen stopgezet en het dossier overgemaak­t aan het parket. De chauffeur moet dan zijn dossier op het politiekan­toor inkijken en daar de foto zien.’ (cel)

BRUNO DAYEZ Advocaat van Dutroux

 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium