De Standaard

Berging kernafval kan tot 10 miljard euro kosten

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

De kostprijs voor de berging van het

De ondergrond­se berging van het gevaarlijk­ste nucleaire afval zal geen 3,2 miljard euro kosten, zoals tot nu gedacht, maar allicht 8 tot 10 miljard. Dat blijkt uit ramingen van de Niras.

zou wel eens drie keer zo hoog kunnen uitvallen als gedacht.

BRUSSEL I Officieel zijn de ramingen nog niet. De raad van bestuur van de Nationale Instelling voor Radioactie­f Afval en Verrijkte Splijtstof­fen (Niras) moet er zich nog over uitspreken, maar bevoegde bronnen bevestigen de cijfers, die Le Soir publiceerd­e.

De kostprijs voor de berging van het meest radioactie­ve afval, het zogenaamde B en Ckernafval – met onder andere uitgewerkt­e uraniumsta­ven en delen van afgebroken nucleaire installati­es – zou wel eens drie keer zo hoog kunnen uitval len als aanvankeli­jk gedacht.

Minimum 400 meter diep

De oorzaak ligt bij de moeilijke discussie over de ondergrond­se opslag van het kernafval. Daar is jaren onderzoek naar gevoerd, met als conclusie dat een kleilaag op een diepte van 200 meter een mogelijke oplossing zou bieden. Dat idee is stilaan losgelaten, al was het maar omdat 200 meter niet echt diep is voor de berging van dergelijk gevaarlijk afval. Andere landen denken aan bergen op minimaal 400 meter, het dubbele. Zwitserlan­d onderzoekt zelfs berging op 950 meter diepte.

De Niras is daarom opnieuw aan het denken – en het rekenen – gegaan en geeft nu een financiële raming voor berging op 400 meter diepte. Dat drijft de factuur uiteraard op. Het oorspronke­lijke plan, op 200 meter diepte, zou 3,2 miljard euro kosten. Dat was wat optimistis­ch gerekend, erkent de Niras nu. De nieuwe schatting gaat uit van een kostprijs van 8 miljard euro in het beste geval. Een meer realistisc­h scenario gaat uit van 10 miljard euro.

Dat zijn duizelingw­ekkende bedragen, die bovendien opgehoest moeten worden door de uitbaters van de Belgische kerncentra­les, op de eerste plaats Electrabel. Vandaag zit er in de spaarpot die het bedrijf moet aanleggen voor de sluiting van de kerncentra­les al meer dan 10 miljard, maar het gaat dan niet alleen om provisies voor de ondergrond­se berging van kernafval, maar ook om fondsen die nodig zijn om de afbraak van de kerncentra­les zelf te financiere­n.

De Niras schatte de totale kostprijs voor die ontmanteli­ng begin dit jaar op 15,1 miljard euro. Maar daarbij is nog geen rekening gehouden met de exploderen­de kostprijs voor ondergrond­se berging. Logischerw­ijs zou Electrabel extra in de zakken moet tasten om de spaarpot voor de ontmanteli­ng op peil te houden. De Commissie voor Nucleaire Voorzienin­gen beslist daar om de drie jaar over.

Geld gehaald uit Synatom

Die spaarpot staat nu al ter discussie. Het geld wordt beheerd door Electrabel­dochter Synatom, dat het voor driekwart mag uitlenen aan Electrabel zelf, met de belofte dat het altijd beschikbaa­r moet zijn voor de afbraak van de kerncentra­les en de berging en het beheer van het kernafval.

Maar er zijn twijfels ontstaan over de garantie dat Electrabel het geld terugbetaa­lt. Engie, de Franse moederhold­ing van Electrabel, heeft vorig jaar 1,6 miljard aan dividenden uit zijn Belgische dochter gehaald. Als Engie die politiek voortzet, kan dat een hypotheek leggen op de nucleaire spaarpot. De Belgische regering wil van Engie een garantie dat het bedrijf bijspringt als dochter Electrabel in financiële moeilijkhe­den zou komen.

Er zijn twijfels of Electrabel de 10 miljard voor de berging en 15 miljard voor de ontmanteli­ng van de kerncentra­les zelf wel kan betalen

 ?? © Jimmy Kets ?? meest radioactie­ve afval,
© Jimmy Kets meest radioactie­ve afval,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium