De Standaard

‘Sla overtollig­e stroom in beton op’

Een batterij van beton, je moet er maar op komen. Al is het bij nader inzien zo simpel als gepompt water.

- VAN ONZE REDACTEUR PIETER VAN DOOREN

BRUSSEL I Zonneenerg­ie en windenergi­e, allemaal goed en wel en duurzaam, maar als de zon niet schijnt en de wind niet waait, zit je wel in het donker. En als we allemaal tegelijk het energieove­rschot van de zonnepanel­en op ons dak het net op jagen, komt het ook niet goed. Die energie moét worden verbruikt, of er gaat van alles kapot.

Daar hebben we het volgende op gevonden: als je energie te veel hebt, pomp je water naar een hoger gelegen stuwmeer. En wanneer je energie nodig hebt, laat je dat water weer naar beneden stromen, door een generator. Alleen, zo veel plaats voor stuwmeren heeft ons vlakke landje nu ook weer niet, en met dat van Coo gaan we echt niet het hele Belgenland van stroom kunnen voorzien. Een probleem dat niet uniek is voor ons land: zoveel landen met landschap en water op overschot zijn er niet. Driekwart van alle pompcentra­les wereldwijd zit geconcentr­eerd in slechts tien landen.

Energy Vault

Maar zopas kondigde het Zwitserse bedrijfje Energy Vault op de ideeënbeur­s Kent Presents in Connecticu­t een inventieve oplossing aan, meldt het blad Quartz. Waarom zou je water naar omhoog en omlaag moeten brengen? Waarom geen materiaal met een grotere dichtheid? Dat neemt veel minder plaats in. En als je het ook nog eens recht omhoog en omlaag verplaatst, heb je nóg minder landschap nodig.

Bouw een toren van betonblokk­en, en als je stroom nodig hebt, laat je die blokken weer naar beneden zakken. Dan brengt het blok de motor van je kraan aan het draaien, waardoor die ‘achterstev­oren’ gaat werken, als dynamo: beweging erin, elektricit­eit eruit. Als we het bedrijfje mogen geloven, is zijn systeem bijna even energieeff­iciënt als opslag in lithiumion­batterijen.

Quartz

Op volle schaal zou zo’n 120 meter hoge, zesarmige kraan in staat moeten zijn om 20 megawattuu­r op te slaan, goed voor het dagverbrui­k van een dorp van tweeduizen­d huizen. Een Zwitsers dorp, maar pour les Belges la même chose, zullen we maar aannemen.

Het kan goedkoop omdat efficiënte kranen, motoren en generatore­n gewoon op de markt te krijgen zijn. De Zwitsers moesten enkel de software schrijven om die toestellen te laten doen wat ze wilden. Ze ontwikkeld­en ook nog een betonmixer die goedkope blokken maakt uit bouwafval, waar zes keer minder cement in gaat dan in beton van constructi­ekwaliteit.

We zijn er nog niet

Energy Vault zegt dat het al orders binnen heeft, en dat het – tegen dat het pakweg zijn tiende centrale heeft gebouwd – elektricit­eit kan opslaan tegen 150 dollar per kilowattuu­r, ongeveer de helft van wat lithiumion­batterijen zouden kosten. Toch tegen de prijzen van vandaag, want experts verwachten dat die batterijen nog flink in prijs zullen zakken.

Aan de andere kant: de kraancentr­ale kan langer meegaan dan de hooguit twintig jaar die je van batterijen mag verwachten. En dan hebben we het nog niet over de recyclage van oude batterijen gehad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium