De Standaard

Groen is gezond, rood valt te vermijden

Met dank aan een nieuw voedingsla­bel zullen consumente­n in een oogopslag zien hoe (on)gezond een product is. De voedingsin­dustrie is sceptisch.

- VAN ONZE REDACTEUR JEF POPPELMOND­E

BRUSSEL I Water kleurt donkergroe­n, maar voor cola is het donkerrood. Ontbijtgra­nen vol vezels zijn ook groen, maar die met chocolade erin halen slechts een Escore: helemaal niet goed, dus. Binnenkort kunnen ook de Belgische consumente­n in een oogopslag zien hoe (on)gezond producten in de winkelrekk­en precies zijn. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) heeft besloten om in België de zogeheten ‘nutriscore’ te introducer­en, een systeem dat in Frankrijk al bestaat.

Voedingsmi­ddelen krijgen een score van 15 voor de meest gezonde tot +40 voor de minst gezonde producten, die dan wordt vertaald in een A tot Elabel. De score wordt berekend op basis van een algoritme dat rekening houdt met positieve en negatieve elementen: het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout heeft een negatieve invloed op de score, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, vezels of eiwitten de score kan verbeteren. ‘Op die manier kan de consument eenvoudig informatie krijgen over de mate waarin een voedingsmi­ddel bijdraagt aan een evenwichti­ge voeding’, zegt De Block.

Het systeem blijft evenwel vrijwillig. Geen enkele voedselpro­ducent of verdeler zal verplicht worden om het op zijn voedingswa­ren af te beelden. ‘Franse voorbeelde­n tonen dat zo’n verplichti­ng niet nodig is om van het systeem een succes te maken’, zegt de woordvoerd­er van De Block. Bovendien laat de Europese verordenin­g over voedingsla­bels verplichti­ng niet toe.

Geen groot draagvlak

De nutriscore kan, in theorie, vanaf vandaag op nieuwe producten afgebeeld worden. Maar of dat ook zal gebeuren, is dus afhankelij­k van de bereidheid van de voedingsin­dustrie. En vanuit die hoek klinken bedenkinge­n. ‘Wij zijn geen voorstande­r van dit systeem’, zegt woordvoerd­er Nicholas Courant. ‘Wij begrijpen de vraag naar duidelijke communicat­ie, maar systemen als deze houden geen rekening met de noden van elke individuel­e consument. De twintigjar­ige topsporter ziet dezelfde score als een zeventigja­rige, terwijl zij elk toch heel andere voedingspa­tronen nodig hebben.’

Fevia ziet geen groot draagvlak bij voedingsbe­drijven. Het ziet er dan ook niet naar uit dat zij massaal de nutriscore op hun producten zullen gaan afbeelden.

Minister De Block zegt dat haar keuze voor de nutriscore evidence based is: in Franse onderzoeke­n bleek het grotere impact te hebben op het koopgedrag van de consument dan andere systemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium