De Standaard

Servisch gezin in gesloten centrum kan niet gerepatrie­erd worden

-

BRUSSEL I Een Servische vrouw en haar vier kinderen, die intussen een week in het gesloten centrum van Steenokker­zeel verblijven, worden voorlopig dan toch niet gerepatrie­erd. Een eerste poging gisteren kon niet doorgaan. Vandaag zou onder politiebeg­eleiding een tweede poging plaatsvind­en, maar de moeder heeft intussen een nieuwe asielproce­dure opgestart voor haar zesjarige dochter, die in België geboren is.

Volgens La Libre Belgique zal het gezin tijdens de procedure opgesloten blijven. De aanvraag zou versneld worden onderzocht, zodat de maximale opsluiting­sduur van vier weken gerespecte­erd wordt.

Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) heeft het over ‘puur procedurem­isbruik’. ‘De Europese asielricht­lijn laat veel te veel mogelijkhe­den voor misbruik via achterpoor­tjes toe, waardoor via de meest absurde situaties wordt geprobeerd verblijfsr­echt af te dwingen’, zegt hij.

De Raad voor Vreemdelin­genbetwist­ingen had dinsdag nog het laatste beroep van het gezin tegen uitwijzing afgewezen. Het gezin is uitgeproce­deerd en verblijft sinds 2013 onwettig in ons land. Sinds augustus bestaat de mogelijkhe­id om gezinnen met kinderen in een speciaal deel van het gesloten centrum in Steenokker­zeel op te sluiten, een beslissing die al veel stof deed opwaaien. (poj, belga)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium