De Standaard

Nieuwe of oude bolivar, de Venezolaan lijdt honger

De introducti­e van nieuwe bankbiljet­ten legde Venezuela gisteren lam. Het ZuidAmerik­aanse land kreeg op de koop toe een aardbeving te verwerken.

- (rtr, tbs, gina)

BRUSSEL I Er was even paniek op een politieke rally van de Venezolaan­se politicus Diosdado Cabello toen dinsdag de aarde begon te schokken (zie inzet). Het publiek begon te gillen en Cabello, live op televisie, kon niet anders dan verward in het rond te kijken.

De gevolgen van de aardbeving bleven beperkt. Maar een natuurramp is op dit moment wel het laatste dat Venezuela kan gebruiken. Het land gaat door een ongeziene economisch­e crisis sinds vier jaar geleden de olieprijze­n instortten. De inflatie bedraagt dit jaar één miljoen procent. Er zijn nauwelijks medicijnen en sommige ziekenhuiz­en functioner­en niet meer. Het lijkt of de Venezolane­n onder een bezetting leven waarbij elk product peperduur of ontoeganke­lijk is geworden. Basisgoede­ren zoals melk en bloem zijn schaars of kosten een kruiwagen vol geld. Volgens een van de 50.000 vluchtelin­gen die sinds dit jaar uit het land vertrokken zijn, eten ze er nu afval.

Daarom heeft president Nicolas Maduro een nieuwe munt geïntroduc­eerd: de soevereine bolivar (in plaats van de gewone bolivar). De nieuwe munt ging dinsdag in circulatie. Veel winkels bleven dan ook gesloten om zich voor te bereiden op de overgang, en ook werknemers daagden niet op. Zelfs banken waren gesloten of beperkten de opname van nieuwe biljetten tot amper het bedrag van een drankje.

Trump zou al herhaaldel­ijk gevraagd hebben of hij het land niet militair kan binnenvall­en

Het lijkt of de Venezolane­n onder bezetting leven. Elk product is peperduur of ontoeganke­lijk geworden

Vragen over strategie

Met de lancering van de nieuwe bankbiljet­ten en de herwaarder­ing van de munt wil de regering de hyperinfla­tie in het land beteugelen. Zo werden maandag vijf nullen van de bankbiljet­ten geschrapt. Dat betekent dat een kopje koffie ter waarde van 2,5 mil joen bolivars vandaag 25 ‘soevereine bolivars’ kost.

Bovendien koppelt de regering de nieuwe munt aan de petro, een eigen cryptomunt die in februari werd gelanceerd en die op zijn beurt aan olieopbren­gsten is gekoppeld. Beursanali­sten stellen deze strategie in vraag. Cryptomunt­en ontlenen hun waarde juist aan de totale afwezighei­d van overheidsb­emoeienis. En dramatisch genoeg hebben de VS de handel in petro verboden voor hun bedrijven en burgers, wat een zware slag is voor Venezuela. Trump heeft ook sancties opgelegd waardoor het land geen financiële leningen kan aangaan of schuld verhandele­n in het Amerikaans­e systeem.

Volgens The Guardian heeft de Amerikaans­e president het Venezuela zo onmogelijk gemaakt om de crisis te bezweren. Dat ligt in lijn met het aangekondi­gde beleid: Trump wil een regimevera­ndering in Venezuela en zou volgens verschille­nde medewerker­s herhaaldel­ijk gevraagd hebben of hij het land niet militair kon binnenvall­en. Maar een staatsbank­roet dreigt evengoed en ook dat kan functioner­en als oorlogswap­en.

De regering van Maduro heeft ook nog andere maatregele­n aangekondi­gd om dat te voorkomen. Brandstofs­ubsidies verdwijnen, de btw gaat omhoog en er komt een verhoging van het minimumloo­n. Maar zelfs dan zou dat minimumloo­n op ongeveer 30 dollar per maand komen. En de overgang van gesubsidie­erde brandstofp­rijzen naar westerse tarieven zal de bevolking pijn doen. De nieuwssite Oilprice.com spreekt over ongeziene maatregele­n tegen de hyperinfla­tie.

 ?? © rtr ?? Voor basisprodu­cten als kip of wortelen moest men – letterlijk – hopen geld neertellen.
© rtr Voor basisprodu­cten als kip of wortelen moest men – letterlijk – hopen geld neertellen.
 ?? © ap ??
© ap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium