De Standaard

Peuters slikken steeds vaker wiet

‘Onze positie is niet gewijzigd vanwege een huwelijk’ In Frankrijk lopen bijna zes peuters per maand een ‘cannabisve­rgiftiging’ op. Dat gebeurt meestal thuis.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN FRANKRIJK FRANK RENOUT

De Oostenrijk­se kanselier SEBASTIAN KURZ zegt dat de aanwezighe­id van de Russische president Vladimir Poetin op het trouwfeest van minister van Buitenland­se Zaken Karin Kneissl niets verandert aan zijn steun voor het EUbeleid tegenover Moskou. (reuters)

PARIJS I Het aantal vergiftigi­ngen met cannabis bij peuters ligt 2,5 keer zo hoog als een paar jaar geleden, meldt het Franse Overheidsa­gentschap voor Veilige Medicijnen (ANSM). Ouders laten drugs rondslinge­ren. De kleintjes vinden de wiet en stoppen het in hun mond, wat levensgeva­arlijk kan zijn.

De slachtoffe­rtjes zijn meestal jonger dan twee jaar. In één geval ging het om een baby van zeven maanden. Eén peuter moest elf dagen in het ziekenhuis blijven.

Volgens de ANSM bestaat er veel onwetendhe­id over de risico’s van de cannabis voor de allerklein­sten. In de ergste gevallen belandden de peuters op de intensive care, raakten ze in coma of kregen ze hartkloppi­ngen of ademhaling­sproblemen. ‘We waarschuwe­n iedereen – zorgverlen­ers en publiek – voor de ernst van de vergiftigi­ng, die nogal eens wordt onderschat’, zegt de organisati­e. Dat heeft mede te maken met het psychoacti­eve bestanddee­l THC. ‘Daarvan zit nu gemiddeld drie keer zoveel in cannabis als tien jaar geleden.’

Zo’n 85 procent van de kleintjes die per ongeluk wiet doorslikke­n, eindigt in het ziekenhuis. De afgelopen twee jaar waren dat er gemiddeld meer dan vier per maand: twee keer zoveel als daarvoor. Het aantal peuters dat in levensgeva­ar raakte, is zelfs geëxplodee­rd: nu bijna 1 per maand en daarvoor 0,1 per maand.

De ANSM roept op om waakzaam te zijn. ‘Als u ook maar denkt dat cannabis is doorgeslik­t: bel meteen het alarmnumme­r.’ Ook medici moeten alert zijn om sneller in te kunnen grijpen. ‘Eerstehulp­dokters en kinderarts­en moeten systematis­ch kinderen testen op cannabisge­bruik als er signalen zijn die daarop wijzen.’

 ?? © afp ??
© afp
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium