De Standaard

‘Merkel wil Duitse opvolger voor Juncker’

In Berlijn circuleren volgens al namen voor een Duitse voorzitter van de Europese Commissie.

- Krijgt Merkel straks kussen van een VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

Handelsbla­tt

BRUSSEL I Na de Europese verkiezing­en van mei 2019 vallen er drie topfunctie­s te verdelen: de voorzitter van de Europese Commissie, de voorzitter van de Europese Raad en de voorzitter van de Europese Centrale Bank. Kanselier Angela Merkel vindt volgens de Duitse zakenkrant Handelsbla­tt dat Duitsland ook eens aan de beurt mag zijn. Walter Hallstein was van 1958 tot 1967 de enige Duitse voorzitter van de Europese Commissie tot nog toe, de twee andere topfunctie­s gingen nog nooit naar een Duitser.

Zich beroepend op bronnen in Berlijn en Brussel schrijft Handelsbla­tt dat Merkel haar oog heeft laten vallen op de Commissie. Eerst had ze laten uitschijne­n dat ze de kandidatuu­r van Jens Weidmann zou steunen om Mario Draghi op te volgen aan het hoofd van de ECB. Maar het huidige hoofd van de Bundesbank zou te controvers­ieel zijn voor de zuidelijke eurolanden en daarom weinig kans maken.

De onderhande­lingen die JeanClaude Juncker eind juli met de Amerikaans­e president Donald Duitse Commissiev­oorzitter? Trump in Washington voerde om een handelsoor­log af te wenden, zouden Merkel definitief hebben doen inzien dat ze moet inzetten op de Commissie. De volgende bewoner van de dertiende verdieping van het Berlaymont­gebouw zal sowieso een cruciale rol spelen bij de verdere hervorming/verdieping van de eurozone, een Europees energie en klimaatbel­eid, enzovoort.

De kans is groot dat de Europese Volksparti­j (EVP) na de verkiezing­en de grootste fractie blijft in het Europees Parlement en de opvolger van Juncker zal mogen leveren. Manfred Weber, de huidige EVPfractie­leider, steekt zijn ambitie voor die functie niet langer weg; als vicevoorzi­tter van de Beierse CSU steunde hij Merkel door dik en dun tijdens haar jongste conflict met CSUboegbee­ld Horst Seehofer. Maar volgens Handelsbla­tt circuleren in Berlijn ook de namen van minister van Defensie Ursula von der Leyen en minister van Economie Peter Altmaier, een absolute vertrouwel­ing van Merkel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium