De Standaard

Alleen kinderen mogen Italiaans schip verlaten

-

De kinderen die samen met tientallen volwassen migranten al sinds maandag vastzitten op een schip van de Italiaanse kustwacht in de haven van Catania mogen aan land komen. ‘Zij mogen er af, Italië is een land met een groot hart’, zei minister van Binnenland­se Zaken Matteo Salvini. Maar hij blijft erbij dat de volwassene­n ‘het land niet illegaal mogen betreden’.

Het schip, de Diciotti, legde maandag aan in Catania, nadat het vorige donderdag 177 migranten had opgepikt uit de Middelland­se Zee. Onder hen zijn er 29 nietbegele­ide minderjari­gen. Van Salvini mogen de volwassene­n pas van boord

als andere EUlidstate­n hen willen opvangen. De Diciotti pikte de migranten op in de Maltese territoria­le wateren en daarom wil Salvini hen niet in Italië toelaten om een asielaanvr­aag in te dienen.

Een woordvoers­ter van de Europese Commissie zei gisteren dat er dringend een oplossing moet komen voor de 177 mensen: ‘Dat is een humanitair­e plicht.’ De Commissie overlegt sinds maandag met lidstaten die mogelijk zouden kunnen helpen. Roberto Fico, de voorzitter van de Italiaanse Kamer en lid van de Vijfsterre­nbeweging, stelde voor dat alle 177 migranten aan land mogen gaan, in afwachting van een Europese oplossing. De Vijfsterre­nbeweging vormt een coalitie met de extreemrec­htse Lega van Salvini. (bar)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium