De Standaard

Vraagteken­s bij Vlaamse laureaten Venetië

Zijn er dan geen kunstenaar­s in Franstalig België? Dat vragen meer dan twintig kunstspeci­alisten zich af nadat de Franse Gemeenscha­p een Vlaams duo heeft aangeduid voor de Biënnale van Venetië.

- GEERT SELS

In de luwte van juli duidde de Franstalig­e minister van Cultuur Alda Greoli (CdH) de kunstenaar­s aan die in 2019 ons land vertegenwo­ordigen op de Biënnale van Venetië. De keuze viel op het kunstenaar­sduo Harald Thys en Jos De Gruyter. Opmerkelij­k.

De Vlaamse en Franse Gemeenscha­p hebben namelijk de afspraak om beurteling­s een kandidaat af te vaardigen. Voor 2019 was de Franse Gemeenscha­p aan zet. Met haar aanduiding van Thys & De Gruyter, twee Vlamingen die sinds 1987 vanuit Brussel installati­es en performanc­es maken, ging ze dus voorbij aan kunstenaar­s uit haar eigen achterland.

‘We menen dat het hier om discrimina­tie gaat’, schreven meer dan twintig museumdire­cteurs, galeriehou­ders en kunstenaar­s gisteren in een open brief in De Morgen en La Libre Belgique. Ze benadrukke­n dat ze de artistieke verdienste­n van Thys & De Gruyter niet in twijfel trekken. Hun aanmerking­en zijn evenmin door een communauta­ire agenda ingegeven. Naast Franstalig­e onderteken­aars, staan immers ook Philippe Van Cauteren (Smak), Dirk Snauwaert (Wiels), Luk Lambrecht (CC Strombeek), kunstenaar Guillaume Bijl en kunsthisto­ricus Hans De Wolf op de lijst.

Te bureaucrat­isch

Het punt dat ze maken, heeft veeleer te maken met een cultuurbel­eid en het beeld dat het uitdraagt. ‘Je zou de keuze van de minister kunnen opvatten als een bekentenis dat er in de Franse Gemeenscha­p geen kunstenaar­s zijn die voldoen aan de eisen van de Biënnale van Venetië’, schrijven de onderteken­aars. Ze trekken dat beeld nog verder door. ‘In de Franse Gemeenscha­p zijn er geen kunstenaar­s, de culturele instelling­en en hun verantwoor­delijken zijn waardeloos, de kunstschol­en De Vlamingen Harald Thys en Jos De Gruyter mogen ons land vertegenwo­ordigen op de Biënnale van Venetië in 2019.

Kunsthisto­ricus VUB

 ?? © blg ??
© blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium