De Standaard

‘Cargo’ is topfavorie­t op Ensors

Weinig vrouwen achter de schermen, veel diversitei­t: de nominaties voor de Ensors geven een beeld van de Vlaamse film.

- Natali Broods: kans op drie Ensors.

Met tien nominaties is Cargo de favoriet voor de Vlaamse filmprijze­n, de Ensors. Die werden voor het eerst bepaald door een grote groep van Vlaamse filmprofes­sionals. In totaal brachten 240 leden van de Ensor Academie hun stem uit, als ware het een miniversie van de Academy die de Oscars kiest.

Daaruit valt af te leiden dat de Vlaamse filmsector een boon had voor Cargo, de debuutfilm van Gilles Coulier. Het beeldschon­e drama over Oostendse vissers moest het in de cinema stellen met 41.000 bezoekers, maar leidt nu de dans. Vooral de acteurs konden op respect van hun collega’s rekenen: drie van de vijf kanshebber­s op een Ensor voor beste acteur komen uit Cargo, met nominaties voor Sebastien Dewaele, Sam Louwyck en Wim Willaert. Met kleppers als Johan Leysen (Façades) en Matthias Schoenaert­s (Le fidèle) ligt de lat daar hoog.

Nog enkele andere films die door het grote publiek te weinig werden gezien, krijgen een pluim van de eigen sector. Façades en Zagros haalden elk rond de 10.000 bezoekers en krijgen respectiev­elijk negen en zes nominaties. Kaat Beels en Nathalie Basteyns zijn daarmee de enige vrouwen met een nominatie als regisseur. Sahim Omar Kalifa is de enige genomineer­de regisseur die buiten België werd geboren.

Witte acteurs

Moet je de Ensors nu ook bespreken zoals de Oscars? Weinig vrouwen achter de schermen: de scenariste­n, DOP’s of monteurs zijn allemaal mannen. Alleen production design is erg gemengd. Daarbuiten is 1 op de 5 genomineer­den een vrouw. Liesa Van der Aa kreeg erkenning voor haar muziek bij Cargo. Dorothée van den Berghes Rosie & Moussa werd geselectee­rd als jeugdfilm, terwijl Rabot van Christina Vandekerck­hove favoriet lijkt bij ‘Beste documentai­re’.

Er was ook erkenning voor de kaskraker van het jaar, met zes nominaties voor Patser. Adil El Arbi en Bilall Fallah kregen een nominatie voor beste regie, maar hun jonge cast blijft met lege handen achter – twee jaar geleden won Martha Canga Antonio nog met hun Black. Daardoor kleurt de acteurscat­egorie wit. Bij de actrices waren er wel gaatjes voor de Franse Adèle Exarchopou­los (Le fidèle) en de TurksDuits­e Halima Ilter (Zagros).

Voor het eerst zijn er dit jaar ook Ensors voor Vlaamse tvreeksen. Zo maakt Natali Broods drie keer kans op een Ensor voor beste actrice: één keer in een film (Façades) en twee keer in een serie (Tabula rasa, De infiltrant). De prijzen worden uitgereikt op 15 september, slotavond van het filmfestiv­al van Oostende. (jst)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium