De Standaard

Eigen verhaal eerst

Autobiogra­fische voorstelli­ngen over seksisme en racisme scoren op de Edinburgh Fringe, het grootste kunstenfes­tival ter wereld. Bij de Belgen speelt vooral Valentijn Dhaenens zich (opnieuw) in de kijker.

- FILIP TIELENS

De cijfers van de Fringe zijn duizelingw­ekkend: liefst 2,5 miljoen tickets worden er verkocht voor zo’n 50.000 opvoeringe­n van 3.500 verschille­nde shows, die heel augustus spelen in theaterzal­en, aula’s, kerken en kelders over heel Edinburgh. Daar zit uiteraard rubbish bij, maar ook heel wat onontgonne­n pareltjes. Zoals Nanette van Hannah Gadsby, vorig jaar dé comedyhit op de Fringe, die dankzij Netflix ondertusse­n is uitgegroei­d tot een wereldwijd­e hype. Gadsby zou deze editie terugkomen met een nieuwe theaterlez­ing (met comedy is ze gestopt), maar die annuleerde ze – eerst even bekomen van de sensatie, allicht.

Wel van de partij was Pussy Riot. Al moest Maria Aljochina, de Russische rebel met de blonde krullen, haar land wel via WitRusland ontvluchte­n om tijdig in Edinburgh te raken. Riot days, een theatraal jazzpunkco­ncert met filmbeelde­n van hun stuntprote­sten tegen Poetin en getuigenis­sen over Maria’s gevangensc­hap, was hier een tijdje talk of town.

Haar optreden is symptomati­sch voor een trend op Fringe. ‘Steeds ‘Nele needs a holiday: the musical’ van Nele Van den Broeck. meer shows gaan over persoonlij­ke verhalen en lived experience­s’, vertelt Michael Norton, die het festival jaarlijks van nabij volgt als jurylid van de Total Theatre Awards. ‘Daarbij wordt het eigen verhaal heel expliciet ingezet om iets groters aan te klagen, zoals racisme en seksisme. Die focus op identiteit­spolitiek en het individuel­e verhaal zie je vooral bij Angelsaksi­sche artiesten.’

Feministis­che comedy

Denk aan het bekroonde stuk Undergroun­d railroad game, waarin een geschieden­isles over slavernij in de VS nieuwe racistisch­e gevoelens opwekt bij de leerlingen. Of Void, waarin de zwarte danseres Mele Broomes onder een dreunende soundtrack en visuele terreur tevergeefs probeert te ontsnappen door het hekwerk.

#MeToo is ook overal dit jaar. Dertig voorstelli­ngen hebben het als thema, nog veel meer vertellen over subtielere vormen van genderonge­lijkheid. In navolging van Gadsby floreren vooral de feministis­che comédienne­s, zoals Natalie Palamides met een show over sexual consent. Ook

Cock, cock ... who’s there? van Samira In ‘Void’ probeert Mele Broomes tevergeefs te ontsnappen door het hekwerk. Met ‘Unsung’ krijgt Valentijn Dhaenens de zaal vlot op zijn hand.

Elagoz, een wraakverha­al over haar verkrachti­ng, maakt nu net als in België furore op de Fringe. ‘In Edinburgh, it isn’t a great year for straight white men’, grapte de Britse krant The Guardian. Ze hebben waarschijn­lijk gelijk.

Big in Scotland?

Toch voert de Belgische show die het meest succes kent, net zo’n mannelijke macho op. In Unsung, de Engelse versie van zijn monoloog Onbezongen, speelt Valentijn Dhaenens een generische machtspoli­ticus met veel tactisch vernuft, retorisch talent en een minnares, maar met weinig inhoud. Ook al is het podium in Summerhall nog geen kwart zo groot als dat van de KVS, toch krijgt Dhaenens de zaal – die bijna altijd vol zit vlot op zijn hand.

In Edinburgh kennen ze hem sinds zijn doortocht in 2012 met Bigmouth, waarbij de Fringe als springplan­k fungeerde voor een internatio­nale tournee die tot vandaag duurt. Zo’n hype als Bigmouth is Unsung echter niet. Al is de buitenland­se interesse opnieuw groot, vertelt Korneel Hamers van Skagen, Dhaenens’ gezelschap. ‘In 2012 kwamen de boekingsvr­agen alleen uit de Angelsaksi­sche markt, nu is er ook interesse uit het MiddenOost­en en Polen. Niet toevallig regio’s met milde dictaturen, waar een stuk als Unsung wat kan prikkelen.’

De andere artiesten uit het Big in Belgiumlui­k hebben het iets moeilijker. Nele Van den Broeck speelt laat op de avond haar autobiogra­fische musical, waarin ze hilarisch en vol eerlijke zelfrelati­vering haar Londense muziekdroo­m bezingt. The Guardian roemde haar sterke muzikale arrangemen­ten, humor en charme, maar dat levert haar helaas geen goedgevuld­e zalen op. Ook European citizen popsong van Marieke Dermul, De fuut van Bastiaan Vandendrie­ssche en Another one van Lobke Leirens en Maxim Storms moeten het iedere dag doen met zo’n 15 à 30 man. Die reageren weliswaar meestal positief, maar doen hun stukken te weinig over de tongen gaan.

Wél een hit is Backup van het Waalse gezelschap Chaliwaté. Onze Franstalig­e landgenote­n waren tot nu alleen gefocust op Avignon Le Off en de Franstalig­e markt, maar komen dit jaar voor het eerst met een selectie naar Edinburgh. ‘Grappig dat we onze Waalse collega’s hier moeten leren kennen’, klonk het bij enkele Vlaamse artiesten. Als de Walen willen blijven komen, stellen wij ons de existentië­le vraag: zouden we dan niet beter één gezamenlij­ke nationale alliantie zenden? De vlag Big in Belgium dekt in dat geval alvast beter de lading.

‘Het is hier in Edinburgh geen goed jaar voor heteroseks­uele blanke mannen’

THE GUARDIAN

Edinburgh Fringe loopt nog tot 27/8.

 ?? © Danny Willems ??
© Danny Willems
 ?? © Jack Wrigley ??
© Jack Wrigley
 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium