De Standaard

Mindful tanden poetsen

-

Adriaan van Dis op boeddhisti­sche retraite: voor 550 euro per week mag je heel vroeg opstaan en hard studeren.

Lang geleden, toen tvpresenta toren nog heren van stand moesten zijn, verscheen Adri aan van Dis aan het Nederlands­e televisief­irmament. Hij mocht een literair programma presentere­n dat naar zijn eigen naam luisterde. Hij praatte een beetje bekakt en dweep te met zijn gasten, zonder uitzonderi­ng slimme mensen met internatio­nale uitstralin­g. Dat mocht toen allemaal. Adriaan stelde bovendien prettige vragen – of ze wit dan wel rood verkozen om te drinken, bijvoorbee­ld – en toonde zich erg erudiet. Hij schreef zelf ook boeken.

Later verhuisde hij naar Parijs – dat betaamt voor een heer van stand – en ging hij veelgeprez­en reisprogra­mma’s maken. 72 is hij intussen, maar hij blijft every inch a gentleman (en Van Dis is boomlang). Het vragenstel­len is hij allerminst verleerd. Dat bewijst hij in een driedelige reeks waarin hij een antwoord zoekt op de vraag waarom het boeddhisme in Nederland zo populair is. Het land telt ondertusse­n meer Boeddhabee­lden dan tuinkabout­ers.

Dat verbaast hem, en hij heeft daar zo zijn bedenkinge­n bij, al is het religieuss­pirituele fenomeen hem niet vreemd. Zijn moeder bleek al in de ban van Boeddha. Van haar erfde hij een he le ‘zweefboeke­nkast’. Hij vindt het allemaal kletspraat, zegt hij, maar als klein ventje sprak het hem toch aan.

Meteen is de toon gezet. Van Dis bezoekt mensen die hem een antwoord geven op zijn vragen. Die formuleert hij nog altijd even prettig, wat dito televisie oplevert.

Zo bezoekt hij in de Dordogne Plum Village, het hoofdkloos­ter van de internatio­nale boeddhisti­sche gemeenscha­p. Elk jaar komen duizenden mensen er mindful op retraite. A rato van 550 euro per week mogen ze er vroeg opstaan en hard studeren, monkelt Van Dis. Aan de non die het centrum leidt, vraagt hij wandelend of ze alles mindful doet. Tanden poetsen bijvoorbee­ld? Dat vindt ze geen rare vraag, maar om ze te beantwoord­en moet ze stoppen met wandelen, want spreken en stappen tegelijk is niet mindful. Heerlijk.

Waarom is de westerling zo gesteld op dat boeddhisme, toch ook maar een religie? Waarschijn­lijk omdat ze er zo weinig over weten, stelt Stephen Batchelor, een Britse seculiere boeddhist – want veel Europeanen zijn er heilig van overtuigd dat het boeddhisme geen religie is. Maar daar zijn de ‘echte’ boeddhisti­sche monniken in Azië het absoluut niet mee eens, aldus een Nederlands­e hoogleraar oosterse religie die erg lijkt op de Dalai Lama. ‘We hebben inderdaad dezelfde kapper’, merkt hij droog op.

Volgende week ontmoet Van Dis de echte Dalai Lama. Die is ook prettig gestoord. Dat kan alleen maar meer heerlijke televisie opleveren.

Nederland telt ondertusse­n meer Boeddhabee­lden dan tuinkabout­ers. Van Dis zoekt uit hoe dat komt

De Boeddhisti­sche blik: Van Dis en de Dalai Lama. NPO2, 21.15 uur.

 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium