De Standaard

De goudmythe

- RUBEN MOOIJMAN

‘Bij internatio­nale politieke onzekerhei­d zal de prijs van goud meestal stijgen.’ Het is een basisregel in het handboek voor beleggers. Op de overheidsw­ebsite Wikifin, met informatie over financiële zaken, is deze zin dan ook letterlijk terug te vinden. In het huidige tijdsgewri­cht, met dreigende handelsoor­logen, diplomatie­ke spanningen en Brexitperi­kelen, zou je dan ook verwachten dat de goudprijs omhooggaat.

Niets daarvan. Een ounce (28,35 gram) goud kostte gisteren rond de middag 1.195,72 dollar, 12 procent minder dan in januari. De toegenomen onzekerhei­d lijkt de goudprijs te doen dalen in plaats van stijgen. Er wordt niet verwacht dat daar snel veranderin­g in komt. De shortposit­ies, waarmee beleggers speculeren op een prijsdalin­g, staan al wekenlang op recordhoog­te. Voor het eerst sinds 2001 is er meer geld ingezet op een daling van de goudprijs dan op een stijging ervan, schreef CNBC deze week.

De marktenwat­chers krabben zich in het haar. ‘Dit is contraintu­ïtief’, schreef vermogensb­eheerder Pimco maandag in zijn halfjaarli­jkse marktenana­lyse, de zogenaamde Asset Allocation Outlook. Ook analist Nico Pantelis vindt de daling van de goudprijs onlogisch. ‘Wie verkoopt er nu zijn goud?’, schreef hij vorige week in een blogpost op de website edelmetaal­info.nl. ‘De handelsoor­log wordt naar een hoger niveau getild en de valuta markten daveren op hun grondveste­n. De ideale voedingsbo­dem om goud naar de stratosfee­r te katapulter­en. Maar het tegenoverg­estelde gebeurt.’

De verklaring is heel simpel, zegt grondstoff­enanalist Koen Lauwers. ‘Het is een mythe dat goud een safe ha

ven is bij onzekerhei­d. Ik weet dat dat in de handboeken staat, maar het klopt al een tijd niet meer. Kijk maar naar de feiten. De goudprijs stond zeven jaar geleden op zijn piek, en sindsdien is het niet bepaald rozengeur en maneschijn geweest. Op het dieptepunt van de financiële crisis, in 2008, zag je de goudprijs zelfs dalen.’

Een belangrijk­e verklaring voor het goedkoper wordende goud is de stijgende dollar, zegt Lauwers. Wie goud gekocht had als beschermin­g tegen waardedali­ngen van de Amerikaans­e munt, bouwt zijn posities af.

‘Investeerd­ers spuwen goud nu uit, maar dat kan heel snel keren’, zegt hij. Bijvoorbee­ld als de Amerikaans­e centrale bank de rente minder snel zou verhogen dan verwacht. ‘Zo’n grote shortspecu­latie is heel gevaarlijk. Je kan het zelfs zien als een contraindi­cator.’ Hij denkt dat de goudprijs nog wel wat lager kan, maar niet heel veel meer. Dan zou de prijs onder de productiek­osten duiken, wat het opdelven van het edelmetaal in sommige mijnen onrendabel zou maken.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Een belangrijk­e verklaring voor het goedkoper wordende goud is de stijgende dollar

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium