De Standaard

Torfs had het in 32 jaar niet zo lastig

Na JBC zegt ook Wouter Torfs dat de fashionsec­tor in zwaar weer zit. ‘Alleen in de webwinkel is er nog groei.’

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I De huurprijze­n voor winkels dalen in de kleinere steden, maar ook voor grote winkeloppe­rvlakten in de grootstede­n, zegt winkelmake­laar Cushman & Wakefield in een rapport waarover de krant De Tijd berichtte. Unizo juichte gisteren de prijsdalin­g toe. ‘Ze geeft zuurstof aan de handelsker­nen’, stelt gedelegeer­d bestuurder Danny Van Assche, maar Wouter Torfs, de ceo van Schoenen Torfs, laat zich tegenover De Standaard minder opti mistisch uit.

‘Ik ben al 32 jaar actief in de sector en zo lastig heb ik het nog niet geweten’, zegt hij. ‘De omzet in onze winkels stagneert of gaat licht achteruit. Alleen in de webwinkel is er groei en neemt het groeicijfe­r nog toe’, zegt Torfs. Vooral fashion (kleding en schoenen) staat onder druk. ‘Je ziet dat de premiummer­ken het nog goed doen en ook de ketens die een agressieve prijsstrat­egie hanteren. Alles daartussen­in staat onder druk.’

Daardoor dalen de omzet en de marges, waardoor de vaste kosten steeds zwaarder doorwegen. Ketens als JBC maakten al bekend dat ze operatione­le verliezen draaien.

De consument gaat ook minder winkelen in kleine stadskerne­n en dorpen. Daardoor staan de huurprijze­n er onder druk. ‘Ik kan je zo’n 30 tot 40 stads en dorpskerne­n opnoemen waar de huurprijze­n zakken. Er komt minder volk over de vloer, de verhuurder trekt weg en men vindt niet onmiddelli­jk een andere huurder’, zegt Torfs.

 ??  ?? In grote steden blijven de prijzen voor kleinere winkels stabiel, maar zijn er prijsdalin­gen voor grote verkoop
In grote steden blijven de prijzen voor kleinere winkels stabiel, maar zijn er prijsdalin­gen voor grote verkoop

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium