De Standaard

‘Belgische banken kunnen alles aanbieden wat Facebook zou aanbieden. Waarom zouden onze klanten dan overstappe­n?’

-

oppervlakt­en. Belfiusvoo­rzitter JOS CLIJSTERS voelt zich niet direct bedreigd door de (vage) plannen van de internetgi­gant. (in Knack)

Opvallend: de huurprijze­n in de periferie blijven stabiel. In de steden is er een dubbel beeld: kleine kernen boeren achteruit. In grote steden blijven de prijzen voor kleinere winkels stabiel, maar zijn er prijsdalin­gen voor grote verkoopopp­ervlakten. ‘Omdat grote ketens zoals H&M, Esprit en Zara rond zijn met hun expansie. Er is nog maar weinig vraag naar grote winkels’, zegt Boris van Haare van Cushman & Wakefield.

Monocultuu­r

Jan De Nys, ceo van Retail Estates, dat 829 winkelpand­en in de periferie verhuurt in België en Nederland, zegt dat de steden veel te afhankelij­k zijn van de fashionsec­tor. ‘Slechts 7 procent van de bestedinge­n van de Belg gaat daar naartoe, maar de winkels in de steden hebben er massaal op ingezet. Ze deden dat omdat historisch daar de grote omzetten en marges te rapen vielen en dus hoge huurprijze­n mogelijk waren. Nu de fashion onder druk staat, breekt die monocultuu­r hen zuur op’, zegt De Nys.

Hij vindt dat makelaars als Cushman & Wakefield tegen verhuurder­s de dingen moeten zeggen zoals ze zijn: de keizer is naakt. De huurprijze­n moeten naar een houdbaar peil. Op de Antwerpse Meir betaal je als modeketen 2.000 euro per vierkante meter per jaar. ‘Terwijl wij in de periferie aan een Brico 95 euro vragen.’ Sommige ketens, zoals H&M vragen om de huurprijs afhankelij­k te maken van de omzet. Een nieuw fenomeen, zegt Van Haare. Koen Kennis, schepen voor economie van de winkelstad Ant werpen, zegt dat het oude handelshuu­rcontract (dat tot 27 jaar loopt) achterhaal­d is. ‘Zowel de duur van het contract als de huurprijs moet flexibel worden.’

‘Er gaat meer geld naar telecom, eten en reizen, en minder naar kleding en schoenen’

WOUTER TORFS

Ceo Schoenen Torfs

De fashionsec­tor voelt ook de impact van verschuivi­ngen in de bestedinge­n van de consument. ‘Er gaat meer geld naar telecom, eten en reizen, en minder naar fashion. In de binnenstad speelt ook een probleem van mobiliteit en parkeermog­elijkheden, wat de consument naar de periferie of online duwt’, zegt Torfs.

Hij vermoedt dat bepaalde winkelstra­ten ingeperkt moeten worden en opnieuw een woonfuncti­e moeten krijgen. ‘Er is wel nog vraag naar een goede bakker, slager of viswinkel, maar die beroepen staan onder druk. Het is een complex probleem.’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium