De Standaard

Waarom u wint bij het nieuwe erfrecht

Vanaf 1 september krijgt u meer beslissing­srecht over uw erfenis. Nieuw samengeste­lde gezinnen zaten hier al lang op te wachten, maar ook voor kinderloze koppels en feitelijke samenwoner­s is dit goed nieuws.

- FRIDA DECEUNYNCK

Ons erfrecht stamt nog uit de tijd van Napoleon. In die tijd was het klassieke gezin de maatstaf, maar ondertusse­n zijn er tal van ‘nieuwe’ samenlevin­gsvormen bijgekomen, zoals ongehuwde samenwoner­s, bewuste singles, nieuw samengeste­lde gezinnen, enz… Die ‘nieuwe’ gezinnen hebben nood aan meer vrijheid bij het verdelen van hun erfenis. Dat is ook de insteek van het vernieuwde erfrecht.

Vanaf 1 september zal sowieso de helft van uw vermogen vrij beschikbaa­r zijn, ongeacht het aantal kinderen. Die ‘vrije’ helft kunt u naar eigen goeddunken toewijzen aan bijvoorbee­ld stief of zorgkinder­en, een partner waarmee u niet gehuwd bent, een goed doel, enz…

U kunt het vrij beschikbaa­r deel ook gebruiken om één of meer welbepaald­e kinderen extra te begunstige­n. Zo kunt u bijvoorbee­ld ook het erfdeel inperken van een kind waarmee u geen contact meer heeft.

Aangezien de helft van de nalatensch­ap vanaf 1 september vrij beschikbaa­r zal zijn, zal nog slechts de helft voorbehoud­en zijn voor de eigen nakomeling­en. De voorbehoud­en helft moet gelijk verdeeld worden onder alle kinderen van de overledene.

Ouders onterven

Ook de ouders van kinderloze koppels boeten vanaf 1 september in aan erfrechten. Hun voorbehoud­en erfdeel wordt afgeschaft. Dit laat ongehuwde, kinderloze koppels toe om elkaar als enige

Vanaf 1 september wordt voor alle schenkinge­n, zowel roerende als onroerende, gekeken naar hun waarde op de dag van de schenking

 ?? © Jasper Rietman ??
© Jasper Rietman

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium