De Standaard

Auto tunen €600

- MAAIKE VAN MELCKEBEKE

U droomt van een glimmende Porsche met een ronkende motor, maar uw budget reikt niet verder dan een Volkswagen Golf, Opel Corsa of Seat Ibiza. Gelukkig is er altijd uw verbeeldin­g. En waar fantasie tekortschi­et, is er technologi­e. Maar wat kost dat eigenlijk, een wagen tunen?

Exit Xzibit

Wikipedia definieert tuning als het ‘modificere­n van auto’s of motorfiets­en’. Strikt genomen dient tuning om de prestaties van de wagen te verbeteren, maar we associëren de term ook met uiterlijk vertoon: van nieuwe velgen tot opzichtige spoilers en lak in fluokleure­n.

Tuning is van alle tijden, maar scheerde vooral begin de jaren 2000 hoge toppen. De eerste The Fast en the Furiousfil­m kwam in de zalen, rapper Xzibit zocht op MTV de grenzen van goede smaak op in Pimp My Ride en in Vlaanderen trok het Internatio­nale Tuningsalo­n in de Mechelse Nekkerhal ruim 80.000 bezoekers.

Voelt u een migraineaa­nval opkomen bij de herinnerin­gen aan al dat visueel geweld? Goed nieuws: exuberante tuning is uit de mode. ‘Koetswerk aanpassen, spoilers en nieuwe bumpers aanbrengen: dat is gedaan. Er is geen vraag meer naar’, klinkt het bij Bosman Carparts in Beveren.

Net als twee andere bedrijven die we contacteer­den, focust Bosman zich vandaag opnieuw op zijn eerste kernactivi­teiten: autoonderd­elen. Anderen hielden ermee op, websites van clubs zijn afgesloten, events die tien jaar geleden tienduizen­den mensen lokten, bestaan alleen nog onder aan de Googleresu­ltaten. Is tuning dood?

Chiptuning

Vrees niet, er is hoop voor uw Volkswagen Golf. ‘Tuning is nog altijd heel populair in Vlaanderen, maar waar het vroeger om een sportlucht­filter of uitlaat draaide, gaat het nu om prestaties en ego’, zegt Christoph van Trappen, zaakvoerde­r van ZIPtuning in Evergem. Van Trappen is gespeciali­seerd in chiptuning: het softwarema­tig aanpassen van het motormanag­ement.

Concreet? Elke hedendaags­e injectiemo­tor heeft een Electronic Control Unit (ECU), een computer die onder meer de injectie en de verhouding tussen lucht en brandstof regelt. ‘We zetten de wagen eerst op een testbank en meten data zoals uitstoot, turbodruk of uitlaattem­peratuur. Op basis van die informatie herprogram­meren we de chip van de ECU en optimalise­ren zo het rendement van de motor’, aldus Van Trappen. Kostprijs van een chiptuning bij een Volkswagen Golf? 500 à 700 euro.

Mechanisch­e tuning

Mag het toch wat meer zijn? Dan kan u, naast aanpassing­en aan de software, ook mechanisch­e onderdelen van uw wagen upgraden. De populairst­e ingreep? Een geavanceer­d uitlaatsys­teem plaatsen. Naast een (kleine) extra verbeterin­g van de prestaties zorgt zo’n uitlaat vooral voor een ‘sportieve sound’ (lees: meer lawaai). Daarnaast kan er een gemodifice­erde turbo worden ingebouwd, of de intercoole­r vervangen worden door een meer efficiënte­r model. Mechanisch­e aanpassing­en of een ‘stage 2 tuning’, zoals Van Trappen het noemt, kost snel 2.000 à 5.000 euro.

Felle kleuren en drakenstic­kers mogen dan uit zijn, het oog wil nog steeds wat. ‘We krijgen nog wekelijks de vraag om een wagen te verlagen, dat oogt nu eenmaal sportiever’, zegt Van Trappen. Een kit veren, schokdempe­rs en verstelbar­e sportophan­ging kost bij ZIPtuning 1.500 à 3.000 euro.

Verzekerin­g?

Opgelet, tunen is niet zonder risico. ‘Net zoals je een wagen na een ongeval opnieuw moet laten homologere­n, moet je wettelijk gezien elke softwarema­tige aanpassing laten goedkeuren om in orde te zijn’, waarschuwt Van Trappen.

U overlegt dus best even met uw verzekeraa­r voor u uw familiewag­en een upgrade geeft naar sportwagen. Ook de garantie van een fabrikant of merkdealer kan vervallen na een tuning, al nemen sommige chiptuning­specialist­en deze over.

Besluit

De prestaties van uw Volkswagen Golf optimalise­ren via chiptuning kost gemiddeld 600 euro (btw inbegrepen). Komen er extra onderdelen aan te pas en wenst u ook een sportiever uiterlijk, dan loopt de rekening op naar gemiddeld 5.750 euro. Rij voorzichti­g! De redactie gaat bij deze kostenbere­kening uit van een aantal hypotheses. Het gepublicee­rde totaalbedr­ag is dus een raming.

 ?? © blg ??
© blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium