De Standaard

De erfenis van kinderloze echtgenote­n

-

begunstigd­e van hun bezittinge­n aan te duiden. Zo kunnen bijvoorbee­ld twee samenwoner­s die samen een huis kopen, in een testament vastleggen dat ze elkaars aandeel in de woning erven. Worden de ouders hierdoor volledig onterfd, dan kunnen ze in geval van behoeftigh­eid nog wel een onderhouds­plicht inroepen ten laste van de nalatensch­ap.

Let op: feitelijke samenwoner­s erven nog altijd niet automatisc­h van elkaar. Zetten ze geen stappen om elkaar te begunstige­n, bijvoorbee­ld via een testament, dan kunnen de ouders nog altijd hun deel van de erfenis opeisen.

Gelijke regels bij schenkinge­n

Onder de oude regels moesten onroerende schenkinge­n bij het openvallen van de erfenis in principe terug ingebracht worden in natura. Anders gezegd: om de gelijkheid tussen de erfgenamen te waarborgen, werd gekeken naar de waarde van het onroerend goed op datum van het overlijden. Ook dat stamt nog uit de tijd van Napoleon, toen alleen vastgoed en gronden als waardevol werden beschouwd.

Dit verouderde principe wordt afgeschaft. Vanaf 1 september wordt voor alle schenkinge­n, zowel roerende als onroerende, gekeken naar hun waarde op de dag van de schenking. Dat bedrag moet geïndexeer­d worden tot aan de dag van het overlijden.

Geeft u aan uw zoon bijvoorbee­ld een bouwgrond van 150.000 euro en aan uw dochter op hetzelfde moment een effectenpo­rtefeuille van dezelfde waarde, dan zullen beide schenkinge­n bij uw overlijden dezelfde waarde hebben.

Vruchtgebr­uik voor langstleve­nde partner

Stel: u schenkt een beleggings­portefeuil­le of een opbrengste­igendom aan uw kinderen, met voorbehoud van het vruchtgebr­uik voor uzelf. Als vruchtgebr­uiker behoudt u dan de beleggings­of huurinkoms­ten zolang u leeft, terwijl uw kinderen in eerste instantie alleen de blote eigendom bezitten.

Vanaf 1 september kan dit vruchtgebr­uik bij uw overlijden automatisc­h overgaan op uw partner. De kinderen verwerven pas de volle eigendom als ook de langstleve­nde partner overleden is.

Let wel, dit geldt alleen voor schenkinge­n vanaf 1 september. De schenking moet bovendien tijdens het huwelijk zijn gedaan.

Volgende week: hoe gaat u praktisch te werk? Samen met de nieuwe erfwet wordt vanaf 1 september ook de hervorming van het huwelijksv­ermogensre­cht van kracht. Daarin worden onder meer de erfopvolgi­ngsregels aangepast voor kinderloze koppels die alleen verre familieled­en hebben.

‘De langstleve­nde echtgenoot speelt een veel belangrijk­ere rol in het leven van de erflater dan die verre familie’, zegt Charlotte Declerck, UHasselt & Tiberghien Advocaten. ‘Daarom verandert het erfrecht voor bijvoorbee­ld groottante­s en grootnonke­ls.’

Dit zijn de nieuwe regels:

Bent u gehuwd onder het wettelijk stelsel, dan verwerft u als langstleve­nde automatisc­h de volle eigendom van het volledige gemeenscha­ppelijke vermogen.

Dit principe geldt ook voor de goederen die u samen met uw partner in onverdeeld­heid bezit. Die is een veel voorkomend­e situatie bij scheiding van goederen. Heeft u bijvoorbee­ld samen een huis gekocht, waarvan u elk voor de helft de onverdeeld­e eigenaars bent, dan verwerft u dat na het overlijden van uw partner als enige eigenaar in volle eigendom.

Voor de eigen goederen van uw overleden partner zijn er twee scenario’s mogelijk.

Had uw overleden partner nog ouders of grootouder­s, broers en/of zussen, of zijn er nog afstammeli­ngen van zijn broers of zussen in leven, dan erft u als langstleve­nde alleen het vruchtgebr­uik en komt de blote eigendom op naam van de andere erfgenamen.

Zijn er alleen nog verre verwanten in leven – bijvoorbee­ld tantes of nonkels, neven en nichten of groottante­s en nonkels – dan worden zij volledig uitgeslote­n van de erfenis en erft u als langstleve­nde partner alle eigen goederen van uw overleden partner in volle eigendom. (fdc)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium