De Standaard

Bordeaux speelt op twee fronten

De exvedette en assistent van bondscoach Roberto Martinez heeft oren naar het trainersch­ap bij de Franse club in crisis, maar hij wil garanties over de sportieve aspecten.

- MICHAËL VAN DAMME

GENT I AA Gent treft een gereputeer­de tegenstand­er in de playoffs voor de Europa League, maar Girondins de Bordeaux verkeert in diepe sportieve en extrasport­ieve crisis. Terwijl het ontslag van trainer Gustavo Poyet nog moet worden afgehandel­d en fysiektrai­ner Eric Bedouet als interim op de bank plaatsneem­t, probeert Bordeaux Thierry Henry te overtuigen als nieuwe coach. Hij verlengde zijn contract bij de Belgische voetbalbon­d als assistent van Roberto Martinez niet, stopte als analist bij Sky en voelt zich klaar voor een uitdaging als hoofdcoach. Bordeaux wil de Franse oudwereldk­ampioen binnenhale­n, maar dat is complex.

De club zit al meer dan een maand in een overname door de Amerikaans­e investerin­gsgroep General American Capital Partners (GACP), maar die kan pas eind september afgerond worden. Momenteel neemt de huidige eigenaar M6 nog steeds de dagelijkse leiding op zich. Een situatie vergelijkb­aar met wat Anderlecht meemaakte tussen de verkoop aan Marc Coucke eind december 2017 en het moment dat hij officieel eigenaar werd, eind maart 2018, al wordt bij Bordeaux de nieuwe eigenaar wel al betrokken bij strategisc­he beslissing­en.

De vertraging heeft te maken met het stadion, waarvan de overheid (mede)eigenaar is. De intercommu­nale Bordeaux Métropole moet akkoord gaan met de huur prijs die GACP betaalt, een jaarlijks bedrag van net geen vier miljoen euro. De stemming vindt eind september plaats.

Henry vier jaar na Zidane?

Terwijl de spelers en interimcoa­ch Eric Bedouet zich proberen te focussen op AA Gent, zit de nieuwe eigenaar van de club met de voormalige spits van Arsenal samen om hem te overtuigen van het sportieve project van de club en de middelen die ter beschikkin­g zullen worden gesteld. Verschille­nde Franse bronnen meldden dat die ontmoeting vandaag zal plaatsvind­en. In 2014 probeerde Bordeaux al eens een exwereldka­mpioen te laten debuteren als hoofdcoach, maar oudspeler Zinédine Zidane was toen niet overtuigd van de sportieve middelen.

Morgen vindt dan weer een belangrijk gesprek plaats met Gustavo Poyet om zijn ontslag in de leiden. De Uruguayaan werd op nonactief gezet na zijn kritiek op het beleid tijdens de persconfer­entie na de terugmatch tegen Mariupol. Hij beweerde dat hij niet op de hoogte zou zijn geweest van de transfer van Gaëtan Laborde naar Montpellie­r.

Vraag is of de onderhande­lingen met Henry snel tot een resultaat leiden. Vanderhaeg­he ligt er niet wakker van mocht Henry volgende week in de dugout zitten tijdens de terugmatch. ‘Ik ben al blij als hij niet zelf op het veld staat.

Voor ons mag dat niet uitmaken, voor de kranten zou dat misschien wat extra curry ketchup zijn.’

Vanavond moeten de Buffalo’s zelf voor de smaak zorgen tegen een Bordeaux dat in de Ligue 1 met 0 op 6 is gestart, weinig samenhang toonde en defensief steken liet vallen.

‘Ik ben al blij als Thierry Henry zelf niet op het veld staat in de terugmatch’ AA GENTCOACH YVES VANDERHAEG­HE

AA GENT–BORDEAUX (20.45 uur)

AA Gent: Kalinic, Foket, Plastun, Rosted, Asare, Verstraete, Odjidja, Chakvetadz­e, Dompé, Awoniyi, Yaremchuk. Invallers: Thoelen, Coosemans, Bronn, De Smet, Dejaegere, Raskin, Andrijasev­ic, David, Limbombe

 ?? © Dylan Martinez/photo news ?? Thierry Henry voelt zich klaar voor een uitdaging als hoofdcoach.
© Dylan Martinez/photo news Thierry Henry voelt zich klaar voor een uitdaging als hoofdcoach.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium