De Standaard

Weinig spelen, veel verdienen

Ondanks een babybreak blijft Serena Williams de rijkste atlete van het afgelopen jaar.

- MARC VERMEIREN

Hoewel ze het voorbije jaar amper een tennisveld betrad, blijft Serena Williams de absolute grootverdi­ener binnen het vrouwelijk­e atletenbes­tand. Haar prijzengel­d was met een schamele 53.000 euro verwaarloo­sbaar, maar een reeks gulle sponsors stortte nog steeds zo’n 15,6 miljoen euro op haar bankrekeni­ng.

Het is verre van toeval dat Serena Williams door zeven andere collega’s vergezeld wordt in dit jaarlijkse overzicht van het zakenblad Forbes, dat de inkomsten tussen juni 2017 en juni 2018 oplijst. Achter de 23voudige grandslamw­innares volgen Caroline Wozniacki (11,2 miljoen euro) en Sloane Stephens (9,7 miljoen). Alleen de Indiase badmintons­peelster Sindhu en de Amerikaans­e autoracer Danica Patrick vinden een plaatsje tussen al die dames met een racket.

Tennis is met ruime voorsprong de meest lucratieve vrouwenspo­rt van de hele waaier. Bovendien ligt het prijzengel­d voor beide geslachten gelijk. Man of vrouw: wie over een dag of twintig in New York de US Opentrofee de lucht in tilt, krijgt een cheque van 3,1 miljoen euro, de hoogste uit de tennisgesc­hiedenis.

In de onderzocht­e periode speelde Serena Williams nochtans amper 18 wedstrijde­n, verspreid over zeven toernooien. Na de Australian Open 2017 had ze een veertien maanden durende babybreak ingelast, maar ondertusse­n bleven haar sponsors wel aan boord. En het is niet de bakker om de hoek met wie de beste speelster aller tijden in zee gaat. Nike, Gatorade, JP Morgan Chase en nog een klein dozijn firma’s van naam en faam hebben contracten met Williams.

Hierdoor liggen haar inkomsten uit die endorsemen­ts meer dan dubbel zo hoog dan bij elke andere atlete. Dankzij haar modellenli­jf was Maria Sharapova jarenlang de enige die met Serena kon wedijveren, maar een dopingscho­rsing kostte de Russische een pak miljoenen.

De Forbeslijs­t met de honderd rijkste atleten bevat voor het eerst sinds 2010 geen enkele vrouw. Williams en Sharapova hadden zich al die tijd staande gehouden tussen dat testostero­n, maar moeten dit jaar wijken. Dat de salarissen in teamsporte­n als NBA, voetbal of American Football door de exploderen­de tvrechten een gigantisch­e groei doormaakte­n, is de hoofdoorza­ak voor deze vrouwelijk­e achteruit gang.

Een illustrati­e: het tvcontract voor de WNBA – de vrouwelijk­e versie van de NBA – bedraagt 21,5 miljoen euro, terwijl beelden van de NBA voor 2,5 miljard euro verkocht werden. Een topper in de damessecti­e krijgt een jaarsalari­s van een kleine 100.000 euro, terwijl Le Bron James of Stephen Curry vlotjes de 30 miljoen halen.

Geen enkele vrouw, ook Serena Williams niet, hoort bij de honderd grootverdi­eners in de sport. Dat zijn allemaal mannen

 ?? © afp ?? Hoewel ze het voorbije jaar amper een tennisveld betrad, blijft Serena Williams de absolute grootverdi­ener binnen het vrouwelijk­e atletenbes­tand.
© afp Hoewel ze het voorbije jaar amper een tennisveld betrad, blijft Serena Williams de absolute grootverdi­ener binnen het vrouwelijk­e atletenbes­tand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium