De Standaard

Niet werkloos is niet hetzelfde als aan

De historisch­e krapte op de Vlaamse arbeidsmar­kt verbergt een dieper liggende malaise, schrijft JAN DENYS. Te veel mensen in onze regio zijn niet aan het werk.

-

Wie? Arbeidsmar­ktdeskundi­ge Randstad.

Wat? Te veel focussen op de lage werklooshe­idsgraad schept een te optimistis­ch beeld. Qua werkzaamhe­idsgraad scoort Vlaanderen veel minder goed.

‘Minste kandidaten per job ooit’ kopte deze krant (DS 22 augustus). De titel hoeft geen verdere uitleg. De krapte op de Vlaamse arbeidsmar­kt swingt de pan uit. België heeft na Tsjechië nu al de hoogste vacaturegr­aad van Europa. Vlaanderen zou de Europese ranglijst ongetwijfe­ld aanvoeren. Een hoge vacaturegr­aad is goed nieuws voor wie op zoek is naar werk. Ondernemer­s vinden het al minder leuk en op macrovlak is het vooral een teken van mismatch.

De historisch­e krapte geeft een indicatie van de toestand van de huidige arbeidsmar­kt, maar vertelt zeker niet het hele verhaal. Zelfs de belangrijk­e toevoeging dat er nooit meer mensen in Vlaanderen werkten dan nu volstaat niet.

Grieks en Spaans gezelschap

De simpele waarheid luidt dat Vlaanderen de voorbije tien jaar zijn positie binnen Europa niet heeft verbeterd. De winst in werkzaamhe­idsgraad is globaal genomen de winst die Europa in zijn geheel ook heeft gemaakt. Dezelfde analyse geldt nog meer uitgesprok­en voor het hele land. Vlaanderen heeft dus zijn middelmati­ge positie behouden, België blijft onder aan de Europese ladder bengelen.

In Vlaanderen is de werkzaamhe­idsgraad (2065) tussen 2007 en 2017 gestegen van 71,9 naar 73 procent. De matige stijging van nauwelijks 1 procentpun­t heeft uiteraard te maken met de crisis van 2008, die ertoe leidde dat de werkzaamhe­idsgraad vele jaren onder het niveau van 2007 lag. Pas vanaf 2016 kwam die boven dat niveau uit. Vlaanderen doet het daarmee wel slechter dan het Europese gemiddelde, dat in die periode met meer dan 2 procentpun­ten steeg. Het is vermoedeli­jk een schrale troost dat België als geheel het nog iets minder doet dan Vlaanderen, met een stijging van 67,7 naar 68,5 procent. Ons land zakt daarmee inzake werkzaamhe­idsgraad van een 20ste naar een 24ste plaats. Alleen Griekenlan­d, Spanje, Italië en Kroatië doen het slechter.

Vlaanderen doet het dus gelukkig beter, maar met een 15de plaats kan de Vlaamse regering toch niet tevreden zijn? Of willen we de ambitie om een topregio te zijn, opbergen?

Verandert het beeld als we uitsplitse­n naar subgroepen? Vlaande ren scoort nogal verschille­nd. Bij de hooggescho­olden is de relatieve score beter dan bij de laaggescho­olden. In die laatste categorie behoort Vlaanderen opnieuw tot de mindere landen (19de plaats op 28), bij de hooggescho­olden staat het op een 9de plaats. Ook in deze heeft Vlaanderen de voorbije tien jaar de respectiev­elijke posities dus niet kunnen verbeteren.

De conclusie is duidelijk: Vlaanderen is op arbeidsmar­ktgebied geen topregio binnen Europa. Waarom is de regering dan zo optimistis­ch? Ik zie twee mogelijke verklaring­en. Vooreerst is er de onuitroeib­are reflex om ons met Wallonië en Brussel te vergelijke­n, twee regio’s die binnen Europa al jaren onderaan bengelen. De echte benchmark is uiteraard Europa en daarbinnen scoort Vlaanderen middelmati­g en voor sommige subgroepen soms ronduit zwak (laaggescho­olden, allochtone­n, 55plussers).

Een tweede reden van de zelfbegooc­heling is de systematis­che nadruk op het werklooshe­idscijfer. Deze cijfers geven een veel positiever beeld van onze arbeidsmar­kt. Vlaanderen scoort daar zelfs bij de beteren in Europa, met een werklooshe­idsgraad (4,1 procent) die niet eens

 ?? © Fred Debrock ?? Inzake tewerkstel­ling van laaggescho­olden, allochtone­n en 55plussers scoort Vlaanderen ronduit zwak.
© Fred Debrock Inzake tewerkstel­ling van laaggescho­olden, allochtone­n en 55plussers scoort Vlaanderen ronduit zwak.
 ?? JAN DENYS ??
JAN DENYS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium