De Standaard

Musea zijn goed voor ons welzijn

-

Geachte minister Vandeurzen,

Uw beleidsdom­ein ‘Welzijn’ is breed en complex. Tot mijn genoegen tracht uw beleid in te zetten op een kwalitatie­ve organisati­e van de zorg. Dit vraagt inspanning­en van vele personen en uiteenlope­nde instanties. Als psychiater vraag ik ook aandacht voor de bredere context die het psychisch welzijn van de burgers kan bevorderen. Ik ben daarom een pleitbezor­ger om ‘cultuur en erfgoed’ maximale kansen te geven, omdat deze op een directe en belangrijk­e manier de levens van veel mensen kleuren.

Onlangs werd ik door het Vlaams Museum Overleg (een informeel overleg van alle grote en landelijk erkende Vlaamse musea) gewezen op het feit dat er in september door de Vlaamse regering een ingrijpend­e beslissing genomen wordt die de toekomst van deze musea beter kan waarborgen. Het cultureel erfgoeddec­reet, waarbinnen het museumbele­id valt – een decreet dat inhoudelij­k erg beloftevol is – vraagt om een forsere ondersteun­ing door de Vlaamse regering. Volgens de sector is een extra inspanning van 14 miljoen euro nodig om het basisnivea­u te halen van onze buurlanden. Zo kan een deel van het historisch ‘tekort’ dat de museum en erfgoedsec­tor opgelopen heeft in Vlaanderen, weggewerkt worden en krijgen de musea veel meer slagkracht.

Dit komt op een cruciaal moment omdat net deze musea meer en meer inzetten op maatschapp­elijk relevante thema’s, ook in verband met welzijn. Hierbij denk ik bijvoorbee­ld aan het Museum Dr. Guislain in Gent, waar ik zelf een tentoonste­lling mocht maken. Dat daarbij ook meer nadruk komt op omkaderend­e en educatieve activiteit­en lijkt mij een positieve evolutie.

Indien de musea deze extra kansen krijgen, ben ik ervan overtuigd dat zij zullen inzetten op het verder ontwikkele­n van de waarden die nauw gelinkt zijn aan de zorg en het welzijn van de samenlevin­g. Voor mij zijn kunst en cultuur geen kers op de taart, zij zijn de bodem, de fond, de bewortelin­g waarop de maatschapp­ij haar samenhang, haar identiteit en haar welzijn fundeert.

Ik durf u dan ook te vragen om deze positieve evolutie ook als minister van Welzijn te ondersteun­en.

Met hoogachtin­g,

Toen columniste KAAT SCHAUBROEC­K een nieuwe laptop kocht waarvan de verkoper zei dat ‘die zeker vijf jaar zal meegaan’, zag ze de berg toestellen voor zich die ze in haar leven nog zal verbruiken (in ‘De mening’ in dS Avond).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium