De Standaard

Onze geloofwaar­digheid als vrije burgers die de rechtsstaa­t koesteren, staat hier op het spel

-

De gevangenis­bevolking is onder het getal 10.000 gezakt, liet minister van Justitie Koen Geens (CD&V) begin deze week weten (DS 20 augustus). Het is een eerder gezette doelstelli­ng met grote symbolisch­e waarde. De overbevolk­ing in gevangenis­sen is al jaren het blok aan het been, en de gevolgen ervan zijn in elk aspect van de strafuitvo­ering negatief voelbaar. Nu de syndicale acties na 22 dagen tijdelijk zijn opgeschort, lijkt voorlopig een einde te komen aan de mensonwaar­dige toestanden in gevangenis­sen. Het lijkt bijna een nieuwe penitentia­ire lente. Toch zijn er redenen om het lentefeest uit te stellen.

De feiten zijn ontnuchter­end. De kinderrech­tencommiss­aris is tussenbeid­e gekomen voor de situatie van kinderen in de gevangenis van Brugge. Een rechter van de raadkamer in Mechelen stelde elf mensen in vrijheid wegens mensonwaar­dige omstandigh­eden in de gevangenis. De Nederlands­e overheid wilde om dezelfde reden criminelen niet uitleveren. Zeventig Nederlands­e gedetineer­den in de gevangenis Antwerpen omschrijve­n hun regime als foltering … Al te vaak worden deze toestanden in direct verband gebracht met syndicale acties. De reactie van de overheid? Een voorstel om de minimale dienstverl­ening in voeren.

Het is zeker zo dat de voorbije mensonwaar­dige toestanden een verband hadden met de syndicale acties van de cipiers. Maar er is een perceptie ontstaan dat er een grote tegenstell­ing bestaat tussen de staat die de minimale dienstverl­ening wil invoeren en de syndicale organisati­es die deze minimale dienstverl­ening ervaren als een uitholling van hun stakingsre­cht. De landing is hier nog niet in zicht. De onderhande­lingen worden eind augustus hervat.

Aaibaarhei­dsfactor

Toch is er meer aan de hand dan enkel deze belangente­genstellin­g. Het gaat in de grond over het respect dat men heeft of wil hebben voor rechtstaat zelf. De basiswet (2005), die de interne rechtsposi­tie van gedetineer­den omschrijft, stelt in de eerste paragraaf van artikel 5 duidelijk dat uitvoering van de gevangenis­straffen moet gebeuren ‘in psychosoci­ale, fysieke en materiële omstandigh­eden die de waardighei­d van de mens eerbiedige­n, die het behoud of de groei van het zelfrespec­t van de gedetineer­de mogelijk maken en die hem aanspreken op zijn individuel­e en sociale verantwoor­delijkheid’.

Laten we niet vergeten dat ook gedetineer­den burgers zijn met rechten die wettelijk verankerd zijn. En dat juist het respectere­n van deze rechten ons onderschei­dt van andere samenlevin­gen waar men deze rechten niet respecteer­t, niet heeft of zelfs niet wil hebben. Het gaat dus niet alleen over wat veroordeel­de burgers hebben mispeuterd. Het gaat ook over ons. Over hoe wij, als vrije burgers, omgaan met de rechten van diegenen die niemand meer wil aaien. Onze geloofwaar­digheid als vrije burgers die de rechtsstaa­t koesteren, staat hier op het spel.

Parlementa­ire stilte

Wat me nog meer verontrust, is de stilte van de beroepsgro­ep die van rechtswege instaat voor de controle op de uitvoering van de wetten. Onze parlementa­riërs, die toezien op de uitvoerend­e macht, waartoe ook het gevangenis­wezen als administra­tie behoort, roeren zich weinig tot niet in dit debat. Van oppositiep­artij tot regeringsp­artij, van links tot rechts, van conservati­ef tot progressie­f … overal blijft het onwaarschi­jnlijk stil. Ze hebben nochtans van rechtswege de bevoegdhei­d om gevangenis­sen te bezoeken, om te kijken en te ervaren wat er echt gebeurt ‘met burgers’ achter de muren. Waarom blijft het zo stil in onze democratis­che rechtstaat?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium