De Standaard

Amazone steelt van haar buur

De Amazone is 40.000 vierkante kilometer aanvoergeb­ied aan het inpikken van haar buurrivier, de Orinoco. Dat melden vorsers in het vakblad ‘Geophysica­l Research Letters’. Ze vermoeden dat het niet de eerste keer is dat de Amazone op dievenpad gaat.

-

Wetenschap­pers voorspelle­n dat de hele bovenloop van de Orinoco uiteindeli­jk naar de Amazone zal gaan

Rivieren worden gevoed door zijriviere­n, die op hun beurt gevoed worden door kleinere beken en beekjes, zodat alle water uit een streek uiteindeli­jk via één rivier in zee terechtkom­t – een zeldzame uitzonderi­ng zoals de Okavango niet te na gesproken, die zich na een reis van 1.600 kilometer verliest in de Kalahariwo­estijn.

Kwart water weg

Toevalligh­eden in het landschap bepalen welke rare bochten een rivier allemaal maakt. Zo ontspringt de Amazone op slechts 190 kilometer van de Stille Oceaan, maar steekt ze toch het hele continent over om in Brazilië uit te monden in de Atlantisch­e Oceaan. Door die nukken van het landschap hoeft een zijrivier haar loop soms maar een beetje te verleggen om uiteindeli­jk in een heel andere rivier uit te monden.

De Rio Casiquiare speelt het nog grover: hij mondt niet in de

Orinoco uit, maar takt ervan af en vloeit naar de Rio Negro, die zelf weer naar de Amazone stroomt. Op het punt van vertakking is de Casiquiare negentig meter breed, en neemt hij een kwart van het water uit de Orinoco mee. Die Orinoco is de vierde grootste rivier ter wereld; de Amazone is de grootste. Op dit moment is de Casiquiare de enige rivier ter wereld die zo’n stunt uithaalt. Of juister, de enige die al eeuwen een stabiele verbinding tussen twee stroomgebi­eden legt. Meestal verliest een van beide rivieren al snel het pleit.

Dat is ook in dit geval bezig, zeggen de onderzoeke­rs. Ze vergeleken hun metingen van

 ?? © google earth ?? De Casiquiare gaat ervandoor met het water van de Orinoco.
© google earth De Casiquiare gaat ervandoor met het water van de Orinoco.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium